in

Savet bezbednosti UN produžio mandat EUFOR-a u BiH

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Stalni predstavnik Francuske u UN Nikolas de Rivijer rekao je da ova zemlja podržava usvajanje francuskog predloga rezolucije u Savetu bezbednosti UN o produžetku mandata EUFOR-a.

De Rivijer je rekao da je od perioda rata u BiH devedesetih godina prošlog veka ostvaren značajan napredak, ali da su političke tenzije i dalje jake.

On je istakao da Francuska podržava evropski put BiH, kao i celog zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, EU je igrala glavnu ulogu u stabilizaciji i održavanju mira u BiH, posebno zahvaljujući EUFOR-u.

De Rivijer je pozvao političke lidere u BiH da prevaziđu nesuglasice i sprovedu reforme izbornog procesa.

Francuski predstavnik naglasio je da „visoki predstavnik ima ključnu ulogu u BiH, koju Francuska podržava“.

De Rivijer smatra da „visoki predstavnik može da doprinese održavanju stabilnosti u BiH“.

Izaslanik je izjavio i to da Francuska osuđuje svaku formu ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH i „žali zbog blokiranja institucija na nivou BiH“.

De Rivijer je naglasio da Francuska osuđuje glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca i dodao da je pomirenje jedina solidna osnova za budućnost BiH.

Amabasadorka SAD Linda Tomas-Grinfild izrazila je zadovoljstvo što je Savet autorizovao još jednu misiju Eufora.

„Zahvaljujemo gospodinu (visokom predstavniku Kristijanu) Šmitu na izveštaju koji nam je podneo. Iako on nije danas s nama, još jednom mu se zahvaljujemo i iskazujemo podršku“, kazala je američka ambasadorica.

„Opasna retorika, retorika mržnje, mora prestati. Milorad Dodik je pozvao na povlačenje iz zajedničke vojske i povlačenje iz državnih institucija. To je opasan put i za BiH i širi region Zapadnog Balkana. Zabrinuti smo njegovim najavama novog ustava Republike Srpske. Dejtonski sporazum je sačuvao mir. Suverenitet i teritorijalni integritet je ugrožen. Pozivamo na smirivanje situacije i deeskalaciju. Predsedništvo BiH se mora redovno sastajati kao i državni parlament“, kazala je Linda Tomas Grinfild.

S druge strane, za Kinu i Rusiji Šmit je privatna osoba.

Kineski predstavnik je kazao da problemi u BiH moraju biti rešeni od strane ljudi u BiH.

„Kina poziva međunarodnu zajednicu da preduzme balansiran pristup. Što se tiče OHR, Kina naglašava da u skladu s Dejtonskim sporazumom, Savet bezbednosit UN igra ključnu ulogu u njegovom imenovanju i to treba poštovati“, kazao je kineski predstavnik.

Vasilij Nebenza, ruski ambasador pri UN, kazao je kako je zabrinut zbog trenutne političke situacije.

„Rusija je jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne slažemo se s kolegama iz zemalja koje žele diktirati kako će se BiH ponašati. Bivši visoki predstavnik Valentin Incko je odlučio da kao autokrata nametne amandmane na Krivični zakon BiH. To je automatski potpalilo vatru u BiH koja se nije u potpunosti oporavila od sukoba. Potom je gospodin Šmit imenovan za novog visokog predstavnika uz kršenje međunarodnog prava. Jasno je da je ta pozicija upražnjena i da gospodin Šmit nije imenovan za visokog predstavnika. Savet bezbednosti ne može razmatrati primedbe privatne osobe“, kazao je Nebenza.

On je ponovio stav Rusije da je „OHR postao izvor velikih problema“ i ocenio da je guranje prema unitarizaciji države u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom.

„Upozoravamo još jednom da se sva krivica svaljuje na jednu stranu, na Republiku Srpsku. Uvereni smo da garancija pomirenju je da građani BiH sami odlučuju. Svako spoljno nametanje je kontraproduktivno“, kazao je ambasador Rusije.

Posle višednevnog usaglašavanja, usvojen je tekst rezolucije kojom se podržava misija Eufora, a u kome se, međutim, ne pominju vosiki predsednik i OHR.