in

Savet bezbednosti UN neće usvojiti Šmitov izveštaj o situaciji u BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Savetu bezbednosti UN neće biti usvojen izveštaj Visokog predstavnika Kristijana Šmita o situaciji u BiH, ocenivši da se radi o “propagandnom pamfletu”.

Dodik je naveo da je Šmitov izveštaj „napisan u korist muslimana, da vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti“.

„Šmit je postao sluga bošnjačkog nacionalizma, koji vri od mrženje prema drugima. BiH nema visokog predstavnika i on više nije ni u pokušaju. Ono što je napisao u izveštaju ga apsolutno diskvalifikuje u bilo kakvom razgovoru, pa taman ga sutra u Savetu bezbednosti UN i imenovali za Visokog predstavnika“, rekao je on novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, izveštaj su pisali „muslimani (Bošnjaci) koji rade u Šmitovoj kancelariji“, dodavši da Šmit ništa ne može uraditi niti bilo koga smeniti.

Kada je reč o specijalnom američkom izaslaniku za izbornu reformu u BiH Metjuu Palmeru, Dodik je rekao da su Bošnjaci „puzali pred njim“, ali je postao „neomiljen čim je rekao nešto što se njima ne sviđa“.

Rekao je da je bio svedok da je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović tražio sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Kada je Vučić rekao u redu, onda je Izetbegović rekao – neću. Tako nešto mi je rekao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović i o čemu onda da pričamo“, naveo je Dodik.

Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rekao je posle sastanka stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da postoji saglasnost da se u parlamentu RS povuku ranije date saglasnosti na Oružane snage BiH, Visoki sudski i tužilački savet i Upravi za indirektno opozrezivanje (UIO).

Naglasio je da bi u roku od šest meseci te oblasti trebalo da se normativno regulišu u BiH, tako što će biti doneseni novi zakoni, oko 140, koji neće biti protiv Ustava BiH i Republike Srpske.

„Ta rešenja nisu protiv Aneksa 1 Dejtonskog sporazuma koji reguliše pitanje vojske, nisu protiv Dejtona, bez obzira koliko neki nastojali da prikažu da jesu“, naveo je on.

Dodik je pozvao opoziciju u RS da podrže stavove vladajuće koalcije, navodeći da RS ima snage i jedinstva da zaštiti Ustav BiH, RS i Dejtonski sporazum od sudija Ustavnog suda BiH.

Narodna skupština RS, na kojoj bi taj entitet povukao svoju saglasnost na postojanje Oružanih snaga BiH, VSTS i UIO trebalo bi, kako je najavljeno, da bude održana do 20. novembra.