in

Savet bezbednosti produžiće mandat EUFOR-u BiH, neće biti obraćanja Šmita

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) u sredu biće produžen mandat EUFOR-a u BiH, ali neće biti obraćanja Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

To se navodi u tekstu rezolucije koji je Savet bezbednosti UN-a usaglasio u utorak uveče posle višednevnih pregovora, objavila je Radio-televizija RS (RTRS).

„Rusi su dobili što su hteli. Moskva je praktično ultimatumom zahtevala da se visoki predstavnik ne obrati UN-u, u zamenu da se rezolucija o produženju EUFOR-a usvoji bez njihovog veta, naveo je bosanskohercegovački novinar, dopisnik iz Njujorka Erol Avdović, prenosi N1 Sarajevo.

U usaglašenoj rezoluciji navodi se, kako prenosi RTRS, da se misija EUFOR-a „Altea“ produžava za još godinu dana, jer je Savet bezbednosti utvrdio da „situacija na području bivše Јugoslavije i dalje predstavlja pretnju medjunarodnom miru i bezbednosti“.

Mandat misiji EUFOR-a ističe 5. novembra.

Još je istaknuto da će EUFOR ispunjavati svoje misije u vezi sa sprovođenjem Aneksa 1 (vojni apsekt mirovnog sporazuma) i i Aneksa 2 (granice između entiteta), u saradnji sa Glavnim štabom NATO-a.

RTRS je objavila da je Rusija od početka insistirala da se OHR izbaci iz teksta rezolucije, a da je u drugoj verziji rezolucije, koja je bila razmatranju u ponedeljak, OHR bio naveden, ali bez bonskih ovlašćenja.

U konačnoj verziji usuglašen je tekst rezolucije, u kome je dogovoren produžetak misije EUFOR-a, ali se OHR i Visoki predstavnik ne pominju.

Sarajevski mediji objavili su da je uslov Rusije i Kine da ne stave veto na produžetak misije EUFOR-a u BiH bio da se u tekstu rezolucije izostave OHR i Visoki predstavnik, kao i da se Šmit ne obrati pred Savetom bezbednosti UN-a.

Kako se navodi, suštinski izostavljanje OHR-a i Šmita iz Rezolucije na terenu neće predstavljati ništa, jer druge rezolucije garantuju i postojanje OHR-a i visokog predstavnika.

Još je naglašava da ovakav rasplet predstavlja ustupak, pre svega, SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije s ciljem da se zadrži EUFOR, posebno zbog duboke političke krize koja mesecima vlada u BiH.