in

Sastaje se opozicija u RS posle izjava Dodika nakon sastanka s Erdoganom

Opozicioni lideri u Republici Srpskoj sastaće se u ponedeljak u Banjaluci, kako bi razmotrili novonastalu situaciju, posle izjave člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da “podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali da Dejtonski sporazum gotovo više ne postoji”, objavila je televizija BN.

„Ja sam za održavanje teritorijalnog integriteta BiH, ali politički aranžman mora biti rezultat unutrašnjeg dogovora. Dejtonski sporazum skoro i ne postoji jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice i zato moramo doći do novog dogovora koji može stabilizovati BiH u nekoliko narednih decenija“, kazao je Dodik.

Na tu Dodikove izjavu reagovao je predsednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

„Izjava data nakon zajedničkog sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da Dejtonski mirovni sporazum praktično ne postoji i da je potreban novi dogovor je netačna i izrazito opasna“, kazao je Šarović.

Plasiranje ove izjave, kaže Šarović, nije slučajno i predstavlja jednu od najvećih pretnji po Republiku Srpsku.

„Najava novog dogovora znači najavu Dejtona 2, što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske“, upozorio je Šarović.

On ističe da je „to raskrsnica i tačka u kojoj se sa Dodikom u potpunosti razilazimo i u tu avanturu i neizvesnost nikada nećemo ići“.

„Možemo razgovarati jedino oko najboljeg odgovora na nametnutu Inckovu odluku, ali oko raspakivanja Dejtona nikako ne možemo, jer je to potpuno neprihvatljiva opcija za Republiku Srpsku“, poručio je Šarović.

Tagovi