in

Saslušani svedoci na ročištu o zemljištu koje je poklonjeno firmi “Bizerba”

U Višem sudu u Valjevu su saslušani svedoci na ročištu pred glavnu raspravu u sudskom sporu, u kome je Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina tužilo grad Valjevo i Direkciju za imovinu Republike Srbije, zbog toga što je nemačkoj firmi “Bizerba” ustupljeno zemljište bez naknade čime je, prema proceni gradskog pravobranioca, učinjena šteta građanima Valjeva.

Reč je o zemljištu od 11,8 hektara u budućoj industrijskoj zoni u Popučkama, čija je vrednost procenjena na milion i po evra.

U ime Grada Valjeva svedočili su šefica odseka za imovinsko–pravne odnose Jelica Stojanović i načelnik gradske uprave Nebojša Petronić, a u ime Zajedničkog pravobranilaštva Marija Despotović i Jelena Janković, zamenice gradskog pravobranioca.

Jelica Stojanović, šefica odseka za imovinsko–pravne odnose gradske uprave u Valjevu na današnjem ročištu je rekla da se, nakon pisma Republičke razvojne agencije o namerama nemačke firme „Bizerba“ da na području Grada Valjeva gradi fabriku, konsultovala sa gradskim pravobraniocem Darkom Kostićem, jer u dosadšnjoj praksi nije učestvovala u donošenju sličnih odluka.

„Gradski pravobranliac mi je rekao da nije dovoljno pismo o namerama nemačke firme ‘Bizerba’, već je neophodno da Vlada Republike Srbije ili republička Direkcija za imovinu upute zvaničan zahtev Gradu Valjevu radi realizacije ove transakcije zemljišta. On je kasnije ukazivao i na druge nedostatke u proceduri donošenja ove odluke ali je, pre svega, insistirao na ovom zahtevu. On je rekao da bez tog zahteva ne može dati pozitivno mišljenje na odluku“, rekla je Stojanović i navela da, koliko je njoj poznato, poseban zahtev iz Vlade ili Republičke direkcije upućen Gradu Valjevu, prilikom donošenja odluke o ustupanju zemljišta, nije postojao.

Nebojša Petronić, načelnik Gradske uprave je rekao da su se povodom spornog zahteva iz Republike obraćali nadležnim republičkim organima, ali da su dobijali odgovor da je Vlada Srbije projekat sa „Bizerbom“ proglasila projektom od nacionalnog značaja, te da takav zahtev nije neophodan.

„Od strane Republučke direkcije za imovinu smo dobili tumačenje da taj zahtev ne predstavlja zakonsku prepreku i da je ista procedura sprovedena i u drugim gradovima radi realizacije drugih projekata i naveden je Novi Sad, Pančevo, Zrenjanin…“, rekao je Petronić i dodao da je po skupštinskoj odluci navedeno da osnov raspolaganja predstavlja pribavljanje u javnu svojinu, a da je Vlada u svom zaključku navela šta predstavlja osnov raspolaganja.

Petronić je rekao i to da je u ugovor unet uslov da, u slučaju da ne dođe do realizacije projekta sa „Bizerbom“, sledi raskid ugovora, a zemlja će biti vraćena u javnu svojinu Grada Valjeva.

Marija Despotović I Jelena Janković, zamenice gradskog pravobranioca, su rekle da ih je tadašnji, a sada smenjeni gradski pravobranilac Darko Kostić upoznao sa procedurom donošenja ove odluke o otuđenju gradskog zemljišta i da su oni u pravobranilaštvu samo insistirali na poštovanju Zakona o planiranju i izgradnji i uredbama Vlade Republike Srbije koje regulišu ovu oblast.

Odluka suda po ovoj tužbi biće objavljena 18. novembra.

Diplomirani pravnik Darko Kostić je imenovan za pravobranioca u decembru 2018.godine. Smenjen je u oktobru ove godine, uz obrazloženje da svoj posao ne obavlja kako treba. Njegov rad i rad Zajedničkog pravobranilaštva nisu dovođeni u pitanje sve do podnošenja tužbe protiv Grada Valjeva i Republike Srbije.

„Meni je najvažnije da sam neukaljana obraza i čist, da nisam oštetio ni za zrno ispod nokta ni državu ni grad. Radio sam časno i pošteno i štitio sam imovinu grada, što sam i dokazao”, rekao je Darko Kostić nakon smene sa funkcije gradskog pravobranioca.