in

Šansa za opoziciju, ali izbori još nisu dobijeni

Novinar NewsMax Adria Željko Veljković, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković i stručnjak za komunikacije Đorđe Trikoš složili su u Novom danu da na izborima u Beogradu postoji najveća šansa za promenom vlasti, ali upozoravaju da “ništa još nije završeno”, kao i da “SNS neće lako predati Beograd”.

„Postoji uverenje kod velikog broja građana, možda više kod onih koji se aktivno bave politikom ili su komentatori, da je preuzimanje Beograda ključni događaj koji inspiriše promene na nivou cele Republike. Meni se čini da je to malo precenjeno, i da se pomalo fetišizira taj istorisjki trenutak 1996. godine, jer mi nemamo dovoljno parlamentarnog iskustva da bismo mogli da iznosimo zaključke prema kojima nakon promene vlasti u Beogradu dolazi i do promene vlasti u celoj Republici. Za takve tvrdnje bi trebalo da imamo nekoliko decenija parlamentarne demokratije“, rekao je Trikoš.

Ipak, ocenjuje da „očekivanje da će doći do smene vlasti na republičkom nivou kao podstrek iz Beograda – ima svoje opravdanje“.

Stoiljković smatra da je “relativno bitno” da se vlast osvoji u Beogradu, i podseća na 1996. i 1997. godinu i pobedu opozicije nad Miloševićem na lokalnim izborima u većim gradovima Srbije.

“On ima značenje početka kraja režima i bitne preraspodele vlasti. Što se tiče sadašnjeg konteksta, značaj izbora u Beogradu je  u tome što su oni jedini izbori na kojima postoje ozbiljne šanse da dođe do promene vlasti”, rekao je Stojiljković.

Upozorava da i opozicija ima veliku odgovornost, i ocenjuje da ako ne pobede u Beogradu, onda su se “samoporazili”.

Veljković kaže da se ova vlast ne zasniva na ideologiji i na političkim parolama, već na ekonomskoj moći.

“Beograd Srbiji donosi preko 40 odsto bdp-a. Trećina zaposlenih u Srbiji je zapravo u Beogradu. Vlast je u pravu kada kaže za Beograd da je ‘grad kranova’. Samo je pitanje čiji su kranovi i šta stoji iza toga. Beograd je bitan za uhlebljivanje nove elite, koja kupuje te stanove i sve drugo što se pravi u ovom gradu. Možda bi  izbijanje toga iz njihovih ruku moglo da ih oslabi, da ostanu bez biznisa i profita”, kazao je Veljković.

Upozorava da se u pojedinim medijima stvorila slika kao da je SNS već izgubio vlast u Beogradu i naglašava da to nije tačno, kao i da SNS neće lako predati Beograd.

“Ono što bi opozicija mogla da iskoristi jeste da ponegde možete da nađete nešto dobro što je ova vlast uradila, u Beogradu ne možete da nađete ništa dobro što je ova vlast u uradila”, podvlači Veljković.

Vladeta Janković dobar izbor, Vučić odličan poznavalac marketinga

Trikoš se slaže sa ocenom da izbori u Beogradu nisu odlučeni, ali naglašava da je izbor Vladete Jankovića za kandidata za gradonačelnika predstavlja izvor “promene i osveženja”, i da može da predstavlja faktor iznenađenja na izborima.

Stojiljković napominje da je Vučić odličan u polju marketinga, i da “raste sa marketingom i istraživanjima”.

“On je uradio sve što je mogao da uradi. Pogledajte izbore od 2012. godine, poslednje neizvesne izbore. On je nakon toga preuzeo sve one koje su bili na drugoj strani. On je usisao svakog autonomnu ponudu, uključujući i Šapića. On neće imati protivkandidata iz tog prostora. Opoziciji ostaje da maksimalno mobilizuje građane, da dobije veliku izlaznost, preko 3,8 ili 3,9 miliona i da se obezbedi sa ovim malim opozicionim, međusobno fragmentiranim kapacitetima, da niko ne propadne kroz sito izbornog cenzusa od tri odsto, jer ni to nije malo”, rekao je Stojiljković i dodao da je mnogo važno da opozicija obezbedi kontrolu svih izbornih mesta, kao i da to “nije uopšte jednostavno”.

Izvor : N1

Ističe da opozicija treba da ima jasno opredeljenje o postizbornoj koaliciji i da joj krajnji cilj bude ponovna normalizacija i demokratizacija Srbije.

Fasciniran je razlikama u predizbornom istraživanju i anketama, i kaže da se trebaju uzimati sa rezervom.

Komentarišutći planove SNS za beogradske izbore, Veljković je kazao da iako Šapić ne predstavlja najjače lice u kampanji, “njihovi kečevi iz rukava tek dolaze”.

“Mislim da oni tek mogu da iznenade nekakvim  novim idejama, predlozima i rešenjima, ili hapšenjima. Sa druge strane, imamo opoziciju koja na nivou grada nema tako lošu ponudu. U gradu imate koga da glasate, bilo kako da gledate na razvoj grada”, rekao je Veljković.

Ponavlja da zaista misli da u Beogradu vlast bila “dosta loša” i da je šansa za opoziciju obećanje kanalizacije u predgrađima, jer još veliki broj građana glavnog grada živi bez nje.