in

Sanacija deponije u Bogatiću urađena po svetskim standardima

Sanacija deponije u Bogatiću urađena po svetskim standardima

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je, nakon obilaska lokacije nekadašnje deponije u naselju Sovljak u Bogatiću, da je sanacija urađena po svetskim standardima, da su radovi završeni pre roka, kao i da će ta lokacija biti pretvorena u zelenu površinu.

Vujović je izrazila zadovoljstvo što danas mogu da se vidi rezultate i što je u Sovljaku, umesto smetlišta koje je godinama unazad bilo veliki problem meštanima, sada čista površina na kojoj je posejana trava, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vujović je rekla da će resorno ministarstvo nastaviti sa ovakvim projektima, jer je prioritet Vlade Srbije i ono na čemu insistira i predsednik Srbije ulaganje u zelene projekte.

Izvor : Ministarstvo zaštite životne sredine

 

Ministarka je najavila da će se sprovoditi kapitalne zelene investicije, sanirati deponije, graditi regionalni centri širom Srbije, za šta su opredeljena sredstva i za šta postoje sistemska rešenja.

Izvor : Ministarstvo zaštite životne sredine

 

Ona je istakla da su rukovodstvo Opštine Bogatić i predsednik Milan Damnjanović deponiju Sovljak prepoznali kao jedan od problema koji najviše smeta građanima, budući da se u blizini nalazi oko sto kuća, ali i proizvodnja zdrave hrane.

Vujović je pozvala građane da ekološke probleme u svom okruženju prijave preko jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema i aplikacije gReact.

“Važno je da zajedno podižemo svest o značaju zaštite životne sredine. Mi smo dobili više od 2.500 prijava građana, od kojih se 70 odsto odnosi na ovakve lokacije, gde postoji problem sa čvrstim otpadom. Zbog toga ćemo i ove godine nastaviti da čistimo divlje deponije, da rekonstruišemo postojeće deponije i gradimo nove kako bismo omogućili bolje uslove života za svakoga od nas”, rekla je Vujović.

Tagovi