in

ŠALJU FRANCUSKE HELIKOPTERE NA BELORUSKU GRANICU: Ukrajina očekuje invaziju

ŠALJU FRANCUSKE HELIKOPTERE NA BELORUSKU GRANICU: Ukrajina očekuje invaziju

Kijev još uvek strah oko „zauzimanja“ dela Ukrajine od strane ruske vojske i sada se plaši pretnje vojnom invazijom sa teritorije Belorusije, i zbog toga je započeto jačanje ukrajinsko-beloruske granice, izjavio je direktor Departmana za zaštitu državne granice Državne granične službe Ukrajine Leonid Baran.

Prema rečima Barana, deo avijacije, uključujući helikoptere iz Francuske, biće raspoređen za jačanje vazdušne granice sa Belorusijom.

On uverava da su ukrajinski graničari spremni da neutrališu rizike koji navodno potiču od predstojećih rusko-beloruskih vojnih vežbi „Zapad-2021“ u septembru. Manevri su planirani na teritoriji Belorusije.

„Ove vežbe će se održati na vojnim poligonima koji nisu tako blizu granice, istovremeno uzimamo u obzir, ne isključujemo, pa čak i uvereni da će ruski obaveštajci raditi na mnogim linijskim položajima pograničnih jedinica Republike Belorusije, uključujući i one na granici sa Ukrajinom“, rekao je Baran.

Izjavio je da je s tim u vezi Departman značajno ojačao svoje sposobnosti „za nadgledanje vazduha, upotrebu letelica i bespilotnih letelica sa posadom“, a podsetio je i na prijem nove serije helikoptera prema sporazumu sa Francuskom.

„Značajan deo ove avijacije ići će upravo za jačanje vazdušne granice sa Belorusijom“, rekao je Baran.