in

Sada samo posmatram stanje u BiH, posle toga ću pokrenuti stvari

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da se postojeća kriza u BiH, nastala zbog odluke njegovog prethodnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, može rešiti samo zajedničkim radom i razgovorima. “Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada posmatram i posle toga ću pokrenuti neke stvari”, kazao je Šmit u intervjuu za bijeljinsku BN televiziju.

Upitan da li je bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da sa njim razgovaraju, on je odgovorio potvrdno.

„Neću vam reći ko me je kontaktirao. Čini mi se da u ovoj zemlji sve što bi trebalo da bude poverljivo nekako dospe u javnost“, naglasio je Šmit.

Predstavnici vlasti RS, a posebno srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ne priznaju Šmita kao novog Visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrdjeno u Savetu bezbednosti UN-a. ;

Dalje je istakao da je on Visoki predstavnik u BiH, koji kontroliše provođenje Dejtonskog sporazuma, a da su tzv. bonska ovlaštenja ;“alat visokog predstavnika u BiH, koji mu stoji na raspolaganju“.

„Ja želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome učestvuju, a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe“, kazao je Šmit.

Tagovi