in

SAD ponovo pozvale Srbiju da reši ubistvo braće Bitići

SAD ponovo pozvale Srbiju da reši ubistvo braće Bitići

Sjedinjene Američke Države su danas, povodom 24. godišnjice ubistva trojice američkih državljana, Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, ponovo pozvale Srbiju da privede pravdi počinioce tog ubistva i one koji su zataškali taj zločin.

Prošle su 24 godine otkako su američki državljani Ili, Mehmet i Agron Bitići pogubljeni dok su bili u pritvoru srpske specijalne policije. Svaka godina koja prođe a da niko nije odgovarao za ovaj brutalni ratni zločin predstavlja uvredu za vladavinu prava, objavio je na Tviteru portparol Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Miller).

SAD ponovo pozivaju Srbiju da u potpunosti istraži ubistvo braće Bitići i privede pravdi one koji su počinili i zataškali ta ubistva. Nastavićemo sa tim pozivom dok pravda ne bude zadovoljena, naveo je Miler.

Ili, Agron i Mehmet Bitići, koji su ubijeni su 8. jula 1999, tokom rata na Kosovu borili su se na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Uhapšeni su u junu 1999. godine i osudjeni na po 15 dana zatvora zbog, kako su tvrdile tadašnje vlasti Srbije, ilegalnog ulaska u zemlju.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, oni su izvedeni na sporedni izlaz iz zatvora u Prokuplju i odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, gde su dva dana kasnije ubijeni mecima u potiljak.

Njihova tela otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, na području baze koju je u vreme njihovog ubistva kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronadjena sa vezanim rukama i sa ranama od metaka na potiljku, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je krivice dva policajca optužena za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sretena Popovića i Miloša Stojanovića. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva američkih državljana.

Zbog nerešavanja ubistva braće Bitići, što godinama opterećuje odnose Srbije i SAD, Predstavnički dom Kongresa SAD je u oktobru 2019. jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši taj slučaj.