in

Ruske sankcije posvađale Vladu Crne Gore, Krivokapić prekinuo sednicu

Ruske sankcije posvađale Vladu Crne Gore, Krivokapić prekinuo sednicu

Sednica Vlade Crne Gore prekinuta je nakon svađe premijera Zdravka Krivokapića i ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića oko uvođenja sankcija Rusiji, potvrđeno je agenciji Beta.

Premijer Zdravko Krivokapić je tražio da odluku oko sankcija Rusiji ne donosi Vlada, nego Ministarstvo spoljnih poslova, čemu se usprotivio ministar Đorđe Radulović uz obrazloženje da se radi o ustavnoj ingerenciji Vlade, a da premijer želi da sa sebe skine odgovornost za sankcije.

Nakon rasprave, Krivokapić je prekinuo sednicu.

Na dnevnom redu današnje sednice Vlade je bio Predlog odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera utvrđenih odlukom Saveta EU kao odgovor na priznavanje područja ukrajinskih regija Donjecka i Luganjska koje nisu pod kontrolom Vlade Ukrajine i na naredbu ruskim snagama da stupe na ta područja.

Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore, kojom predsedava potpredsednik Vlade Dritan Abazović, jednoglasno je usvojila pre dva dana, paket sankcija Rusiji koji je prethodno usvojio Savet Evropske unije. To je deo redovne procedure, ali Vlada mora da potvrdi odluku da bi bila sprovedena.

Vlada do sada nije stavljala na dnevni red odluku, jer nije imala potrebnu većinu za usvajanje.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je pre dve nedelje pripremilo predlog odluke na osnovu koje bi se operacionalizovalo uvođenje sankcija Rusiji.

Zvanična Podgorica koja se pridružila sankcijama EU, nije donela potrebne odluke da bi ih sprovela.

Na sajtu Vlade 1. marta je objavljeno da se Crna Gora pridružila svim restriktivnim merama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija EU protiv Rusije.

Prema Zakonu o međunarodnim restriktivnim merama, Ministarstvo spoljnih poslova predlaže mere koje Vlada mora zvanično da potvrdi pre primene. Nakon odluke, Vlada šalje spisak mera državnim institucijama koje su zadužene da ih sprovedu.

Crna Gora je 4. marta zatvorila vazdušni prostor za ruske avione, ali nije zabranila ruske državne medije.

O potencijalnom zamrzavanju ruske imovine nema zvaničnih informacija.

Najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.