in

Ruska vojna baza bila bi suprotna politici vojne neutralnosti

Članica Glavnog odbora Srpske napredne stranke i bivša narodna poslanica Vesna Marković izjavila je da bi izgradnja ruske baze u Srbiji bila u suprotnosti sa njenom politikom vojne neutralnosti, piše Demostat.

„Ako je izjava (ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harcenka) tačna, sigurna sam da nije u skladu sa našom politikom vojne neutralnosti. Srbija je vojno neutralna zemlja, iako nismo politički neutralni. Svi moramo biti veoma pažljivi i odgovorni kada govorimo u javnosti, jer je to važno za održavanje stabilne situacije u regionu“, rekla je Marković u za rusku medijsku kuću RTVI.

Ona je na pitanje da li su Srbiji važniji odnosi sa Rusijom ili sa EU odgovorila da je Srbija geografski u Evropi i da je njen glavni spoljnopolitički cilj punopravno članstvo u EU.

Dodala je da je EU najveći trgovinski i investicioni partner Srbije, i da će o eventualnom uvođenju sankcija Rusiji odlučivati nova vlada Srbije.

Marković, koja je deset godina bila član skupštinskog Odbora za evropske integracije, rekla je da očekuje da će Srbija krajem godine otvoriti još jedan klaster u pregovorima o članstvu sa EU.

Tagovi