in

Rusija više ne učestvuje u finansiranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH

Rusija je suspendovala svoje učešće u finansiranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa.

„U julu 2021. godine Ruska Federacija je najavila da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIC), a u februaru 2022. informisala je OHR da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR“, rekla je portparola OHR Ljiljana Radetić.

Kako navodi RSE, informacija je zvanično potvrđena iz OHR tek danas, nakon što je nekoliko medija u BiH objavilo da Rusija prestaje sa finansiranjem OHR.

Radetić je dodala da novac za finansiranje OHR obezbeđuju zemlje članice PIC i da budžetka godina OHR traje od 1. jula 2021. do 30 juna 2022. godine.

Budžet OHR za prošlu godinu iznosio je oko 5,3 miliona evra, a Rusija bi trebalo da uplati 1,2 odsto ili 63.600 evra.

Evropska unija obezbeđuje 54,37 odsto budžeta OHR ili 2,88 miliona evra, slede Sjedinjene Američke Države koje izdvajaju 22 odsto ili 1,16 miliona evra, pa Japan sa 10 deset odsto ili 530.000 evra.

Ambasada Rusije saopštila je danas da je obustavila učešće u finansiranju OHR zbog kršenja principa konsenzusa u radu Upravnog odbora PIC i da je spremna da nastavi isplate u dogovorenom iznosu nakon što se situacija u Upravnom odobru vrati konstruktivnosti.

Iz ambasade Rusije naveli su da je Rusija jedan od svedoka Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i članica Upravnog odbora PIC, te da je njen principijelni stav da se Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

Tagovi