in

Rusija traži od Crne Gore da uskrati azil biznismenu Ismailovu i da ga izruči

Rusko tužilaštvo je zatražilo od vlasti Crne Gore da poništi odluku o davanju azila biznismenu Telmanu Ismailovu, optuženom u Rusiji za organizovanje ubistva.

Tužilaštvo je, kako je rečeno agenciji TASS u toj instituciji, 25. oktobra izrazilo neslaganje sa stavom nadležnih organa Crne Gore prema Ismailovu, u pismu upućenom ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, pošto je on i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih prava i manjina, otkako je sa čela tog resora smenjen Vladimir Leposavić.

Uz apel kojim je izrazilo neslaganje, rusko tužilaštvo je Sekuloviću uputilo i zahtev za pokretanje postupka za poništavanje rešenja o davanju azila Ismailovu.

Ismailov je uhapšen u Crnoj Gori 1. oktobra, na osnovu međunarodne poternice koju je Velika Britanija raspisala 2017. godine, u vezi sa njegovom potencijalnom umešanošću u ubistvo dvojice preduzetnika.

Ruske vlasti su 7. oktobra uputile Crnoj Gori zahtev za izručenje Ismailova radi njegovog procesuiranja za otmicu, ubistvo i ilegalnu trgovinu oružjem.

Crna Gora do sada nije odgovorila na taj zahtev, a Ministarstvo koje vodi Sekulović je 22. oktobra, prema navodima medija, donelo rešenje o davanju političkog azila Ismailovu, dodaje rusko tužilaštvo.

Po dobijanju političkog azila, Ismailov je pušten na slobodu.

U Rusiji je u odsustvu optužen za ubistvo, ilegalnu trgovinu oružjem i otmicu pevača Avrama Rusoa.

Tagovi