RUSIJA NEKA SE SPREMI! Moskva je upozorena, NATO će „progutati najveću žabu“ u Ukrajini samo da bi se domogao ruskih granica, a to znači…

RUSIJA NEKA SE SPREMI! Moskva je upozorena, NATO će „progutati najveću žabu“ u Ukrajini samo da bi se domogao ruskih granica, a to znači…

Beloruski politički analitičar Aleksandar Špakovski savetuje Moskvi i Minsku da se pripremaju za članstvo Ukrajine u NATO.

„Ukoliko se u pravcu Ukrajine ne dogode neke totalne promene po ugledu na događaje iz 2014-2015. godine, ta zemlja će pre ili kasnije postati članica NATO-a sa svim posledicama po bezbednost Belorusije i Rusije koje proističu iz toga“, napisao je ekspert na Telegramu.

On je podsetio da su još za vreme kampanje pridruživanja zemalja centralne i istočne Evrope u NATO 1996. godine predstavnici američkog rukovodstva otvoreno govorili o svojim planovima za Ukrajinu. Špakovski je siguran da je priključenje Kijeva NATO-u osnovni element strategije Alijanse za širenje na Istok.

„Ne treba ismevati Ukrajince na televiziji na temu ‘svejedno ih neće primiti’, nego polaziti od toga da će ih primiti i da će u narednim godinama postaviti rakete na teritoriji Ukrajine“, upozorio je analitičar.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je planirati kontramere u pravcu vojnog saveza Rusije i Belorusije. Osim toga, Špakovski je pozvao da se otvoreno postavi zadatak da se spreči stupanje Ukrajine u NATO.

„Baš kao što naši ‘zapadni partneri’ potpuno otvoreno i drsko izjavljuju da nameravaju da prošire vojni blok“, zaključuje stručnjak.

Zvanični Kijev više puta je saopštavao da je pridruživanje Ukrajine NATO-u prioritetni zadatak za Ukrajinu. U Alijansi su više puta isticali da Ukrajina ima puno da radi na reformama i razvoju svoje vojske prema standardima vojnog bloka da bi se uopšte razmatrao pristup Alijansi. Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen istakao je da će Kijevu biti potrebno mnogo vremena da zadovolji niz kriterijuma koji su neophodni za pridruživanje Alijansi. Sada se spekuliše da će NATO možda ubrzati proceduru, svestan svih nedostataka Kijeva, samo da bi se još više približio ruskim granicama.