in

Rusija izbrisana sa sportske mape sveta

Rusija izbrisana sa sportske mape sveta

Ruski sport može izaći kao veliki gubitnik iz ukrajinske krize.

Nakon apela ukrajinskih vlasti da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zabrani učešće ruskih sportista, ovo telo je juče (27. februara ) poslalo preporuku organizatorima svih takmičenja da to učine.

FIFA I UEFA izbacile Rusiju iz svih takmičenja

Fifa i Uefa su poslušali ove smernice MOK-a i odlučili da Rusiju i njene klubove udalje i izbace iz svih takmičenja. Praktično to znači kraj sezone za ruske klubove u evropskim takmičenjenima, poput Lige Šampiona i Lige Evrope. Fudbalskoj reprezentaciji Rusije biće onemogućeno učešće na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru, gde su trebali da se bore u baražu, kao i Ligi nacija.

Na zvaničnom sajtu Uefa saopšteno je da će navedene mere trajati do daljnjeg, a stupaju na snagu odmah.

„Fudbal je potpuno ujedinjen i ovde vlada puna solidarnost prema ljudima pogođenim u Ukrajini. Oba predsednika (UEFA i FIFA) se nadaju da će se situacija u Ukrajini popraviti značajno i brzo tako da bi fudbal mogao opet da bude pravac jedinstva i mira među ljudima“, navode iz ovih organizacija, prenosi Nova.

Podsetimo, Rusiji je prethodno oduzeto domaćinstvo ovogodišnjeg  finala Lige šampiona, koje je iz Sankt Petersburga preseljeno u Pariz.

Ruska košarka takođe žrtva Putinove politike

Evroliga je isprva odlučila da se ruski timovi utakmice igraju utakmice na neutralnom terenu, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini. Međutim danas se Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) priključila MOK-u i glavnim telima iz Uefe i Fife i odlučila da ruske timove suspenduje iz Evrolige i Evrokupa.

Na izvršnom odboru Evrolige odlučeno je da se ruski timovi suspenduju do daljnjeg, uz najavljeno praćenje razvoja situacije. Ukoliko bude i dalje „nepovoljna“,  usleditiće poništavanje rezultata ruskih timova, radi uspostavljanja novog poretka u ligi. prenosi N1.

„Evroliga i njeni klubovi ponavljaju svoju čvrstu posvećenost miru, protivljenje bilo kakvom nasilju ili ratu, i nastaviće da koriste svoj glas za promovisanje poštovanja i različitosti“, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Od početka invazije na Ukrajinu, Rusiji je oduzeto i domaćinstvo trke Formule 1, a takođe je izbačena i sa pesme Evrovizije. Najnovijim potezima su se i čelnici navedenih sportskih tela pridružili oštrom sveobuhvatnom paketu sankcija protiv Ruske federacije.

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu.

Izvori: Nova, N1

Od stjuardese do gimnastičarke: Sve žene sa kojim su povezivali Vladimira Putina