in

Rusija i Kina ugrožavaju napredak Balkana

Gabrijel Eskobar, izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, izjavio je da je to područje u poslednje tri decenije u fokusu trajnog angažmana, investicija i podrške obe stranke SAD. “Rusija koristi svoju ulogu snadbevača energijom da bi primorala političare, podstakla korupciju i zaustavila potencijal razvoja. Takođe podržava etnonacionalizam koji deli i odvlači pažnju od bolje budućnosti. Narodna Republika Kina proširuje prisustvo izgradnjom infrastrukture kroz netransparentne i kredite i takozvane investicije”, rekao je Eskobar.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), u obraćanju tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove Senata, Eskobar je rekao da su rezultati takvog angažmana jasni.

„Od zemalja bivše Jugoslavije četiri su saveznice u NATO, dok su dve članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana, sve ili dele strateški cilj dublje integracije sa Zapadom kao aspiranti na članstvo u EU ili su članice EU. Naš posao nije završen“, rekao je Eskobar.

Istakao je da kontinuirano vođstvo SAD nastavlja da bude od suštinskog značaja za završetak transformacije Zapadnog Balkana u bližeg saveznika, transatlantskog partnera i područja koje će doprineti globalnom miru i prosperitetu.

Američki zvaničnik je ponovio da SAD daju snažnu podršku dijalogu, koji predvodi Evropska unija, čija je svrha normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

“Dijalog je način na koji obe strane, kao ravnopravne, moraju da rade na rešavanju razlika između njih i pronalaženju sveobuhvatnog sporazuma, koji je obema zemljama potreban za njihovu evropsku budućnost. Verujemo da napor treba da bude usmeren na međusobno priznavanje”, rekao je Eskobar.

“Istovremeno, naglašavamo našim partnerima iz EU značaj da vrata Evrope ostanu otvorena, jer je to najvažniji podsticaj koji stvara političku volju za izuzetno značajne, ali ponekad i teške reforme. Severna Makedonija i Albanija su sprovele važne reforme i obe zemlje zaslužuju da napreduju u procesu pridruživanja”, poručio je Eskobar.

Ukazao na, međutim, nasuprot tome, upozorenje SAD stranama koje ispoljavaju koruptivno, destabilizujuće ili antidemokratsko ponašanje da će snositi posledice.

“U decembru smo koristili ovlašćenja Magnicki zakona protiv organizovane kriminalne grupe koja deluje u regionu. U januaru je sankcionisan Milorad Dodik zbog koruptivnog i destabilizujućeg ponašanja, kao i televizijska stanica pod njegovom kontrolom”, rekao je izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan.

On je ocenio i da “regionalni napredak takođe ugrožavaju štetni spoljnopolitički i ekonomski uticaji Rusije i Kine”.

“Rusija koristi svoju ulogu snadbevača energijom da bi primorala političare, podstakla korupciju i zaustavila potencijal razvoja. Takođe podržava etnonacionalizam koji deli i odvlači pažnju od bolje budućnosti. Narodna Republika Kina proširuje prisustvo izgradnjom infrastrukture kroz netransparentne i kredite i takozvane investicije”, rekao je Eskobar.

On je istakao da će promovisanje transparentnog upravljanja, ljudskih prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, ostati osnovni princip američkog angažovanja protiv destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Takođe, uveren je da postoje, kako se izrazio, znatne mogućnosti za američka preduzeća – za šta je potrebno jačanje vladavina zakona, borba protiv korupcije i povećanje transparentnosti.

“Neophodne reforme će doprineti napretku, pružiti prioritet održivim investicijama i čistoj energiji i zaustaviti odliv građana. To će uticati na smanjenje politički vođena ulaganja spoljnih aktera i izgraditi temelje za dobrosusedske odnose i stabilnu upravu. Indikatori napretka ka evropskim integracijama Zapadnog Balkana uključuju dublju regionalnu saradnju i rastući demokratski i ekonomski razvoj”, rekao je Eskobar.

On je naglasio da je administracija predsednik Džoa Bajdena privržena je regionu, koji je istorijski, politički, kulturni i geografski nedeljiv deo Evrope.

“Naš dugogodišnji diplomatski angažman podržava punu integraciju Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture. Snažniji Balkan, integrisan u jaču Evropu, čini jače Transatlantsko partnerstvo”, ukazao je Eskobar.

Kako je istakao u tom cilju Sjedinjene Države nastavljaju da produbljuju dugogodišnja partnerstva u regionu.

“Samo u proteklih nekoliko meseci smo proslavili 140 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom i održali prve bilateralne odbrambene konsultacije u poslednjih pet godina, objavili osnivanje Štaba snaga za specijalne operacije u Albaniji, pozdravili hrvatsko učešće u programu ukidanja viza za proširenje putovanja i trgovine. U značajnoj meri se oslanjamo na naše partnere na Kosovu, u Albaniji i Severnoj Makedoniji u okviru potrebe da privremeno prihvatimo hiljade evakuisanoh građana Avganistana”, poručio je u svom izlaganju u Senatu Gabrijel Eskobar.