RUSI UVELI NOVO PRAVILO ZA „STRANE AGENTE“: Ovako se bori protiv stranih plaćenika

RUSI UVELI NOVO PRAVILO ZA „STRANE AGENTE“: Ovako se bori protiv stranih plaćenika

VLADIMIR Putin potpisao je zakon kojim se uvodi novčana kazna do 50 hiljada rubalja (oko 550 evra) za sadržaje i poruke u medijima, uključujući internet medije, za udruženja i organizacije sa statusom „strani agent“ koji se pojave bez ukazivanja na taj status.

Za svako skrivanje statusa „strani agent“. Svaki put.

Ovakva novčana kazna za prekršaje u delovanju stranih agenata omogućena je izmenama u ruskom Zakonu o administrativnim prekršajima.

Kažnjavanju će podjednako podlegati strani mediji koji obavljaju funkcije stranog agenta i ruska pravna lica uneta u registar stranih agenata.

Pojedinci će za neisticanje oznake „strani agent“ plaćati novčane kazn od 2 do 5 hiljada rubalja, a pravna lica – od 40 do 50 hiljada rubalja.

Rusija je istovremeno obavezala novinare, koji prisustvuju javnim događajima, da koriste jasno vidljivu oznaku čiji izgled i sadržaj će utvrditi Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije u saradnji sa savezom novinara RF.

Ako tu oznaku bude koristilo lice koje na to nema pravo – moraće da plati 20-30 hiljada rubalja kazne. Zamena će biti: do pedeset sati „društveno korisnog rada“.