in

Rusi pokušavaju da zauzmu Černobilj, radijacija preti čitavoj Evropi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da ruske snage pokušavaju da zauzmu nekadašnju atomsku centralu u Černobilju, u kojoj je 1986. godine eksplodirao reaktor, što je najteži nuklearni incident u istoriji.

Naši branioci daju živote kako se tragedija iz 1986. ne bi ponovila. To je objava rata celoj Evropi, poručio je Zelenski.

„Naša odbrana daje svoje živote da se tragedija iz 1986. ne ponovi. Prijavio sam ovo švedskom premijeru, jer je to kršenje deklaracije o ratu cele Evrope“, napisao je on.

I Anton Geraščenko iz ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova javio je da su Rusi zauzeli Černobilj.

„Osvajači su sa teritorije Belorusije ušli u zonu Černobilja“, javlja Geraščenko i dodaje:

„Narodni gardisti, koji čuvaju sakupljače nebezbednog nuklearnog radioaktivnog otpada vode žestoku borbu. Ako osvajačka artiljerija pogodi i uništi/ošteti sakupljače nuklearnog otpada, radioaktivna nuklearna prašina može da se proširi preko teritorije Ukrajine, Belorusije i zemlje EU!“, upozorio je on.

Reaktor je prekriven zaštitnim pokrivačem, kako bi se sprečila radijacija.

Černobilj se nalazi 130 kilometara severno od Kijeva, navodi AP.

Podsetimo, vlasti u Ukrajini uvele su policijski sat u Kijevu, Čerkaskoj oblasti, Dnjepru i drugim gradovima, a ranije danas je Zelenski proglasio ratno stanje za celu zemlju nakon što je Rusija pokrenula napad na ovu zemlju.

Izvor: Beta, N1