in

RS obeležava Dan Republike u Istočnom Sarajevu, pojačano prisustvo policije

RS obeležava Dan Republike u Istočnom Sarajevu, pojačano prisustvo policije

Republika Srpska obeležava danas Dan Republike – 9. januar, kada je pre 31 godinu proglašena Srpska Republika BiH. Najavljen svečani defile u Istočnom Sarajevu. Pojačano prisustvo policije i burne reakcije boračkih i udruženja žrtava rata.

Povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom Stefanu, Sveta arhijerejska liturgija služena je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Kako navodi RTRS, u 12:00 predviđeno je polaganje venaca na srpskom vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ u Sokocu, a svečani defile biće održan u Istočnom Novom Sarajevu u 14:00.

Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu u 19:00 biće upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP Republike Srpske.

Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu u ponedeljak, 10. januara.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju, navodi RTRS.

Ustavni sud BiH proglasio je Dan Republike Srpske neustavnim.

N1 Sarajevo javlja da su boračka udruženja Federacije BiH najavila protest u Sarajevu zbog obeležavanja 9. januara, ali je on naknadno otkazan dok je najavljeno da će biti pojačano prisustvo policije MUP-a Kantona Sarajevo.

S druge strane, iz Udruženja žrtava i svedoka genocida su tražili hitnu reakciju međunarodne zajednice i bh. vlasti navodeći da je i previše bolno da se 9. januar obeležava nadomak Sarajeva, grada koji je bio pod opsadom najduže u modernoj istoriji.

Osim tih, usledile su i brojne reakcije političara iz Federacije BiH koji su najoštrije osudili obeležavanja ovog datuma za kojeg je državni Ustavni sud odlučio da je neustavan.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci juče je u sklopu obeležavanja “Dana RS” 9. januara upriličena dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima pa se tako na tom spisku našao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Na svečanoj akademiji u Banjaluci Dodik je pričao o secesiji RS kazavši da narod RS ima pravo na to.