in

RS će podržati sve odluke rukovodstva Srbije u vezi sa Kosovom

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska podržati odluke i mere državnog rukovodstva Srbije prema Kosovu i Metohiji. “Srbija se nalazi u delikatnom trenutku i pred izazovima. Moramo se svi okupiti oko politike Srbije prema Kosovu i dati podršku državnom rukovodstvu u koncipiranju politika, i stati iza tih politika kakva god odluka da bude”, kazao je Dodik novinarima u Trebinju.

On je ocenio da je situacija na Kosovu i Metohiji složena i da jedinice medjunarodnih snaga na severu Kosova prave određene punktove, što znači da su, kako je kazao, „izvor podrške privremenim vlastima u ovoj srpskoj pokrajini“.

Još je naveo da se Srbija nalazi u delikatnom trenutku u kojem su prištinske vlasti podržane zapadnim faktorom, dodavši da je evidentno da na sastanku u Briselu nije bilo nikakvog dogovora, što znači da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ostao na čvrstoj liniji stavova u vezi s Kosovom.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova DŽeljalj Svećlja izjavio je da će od 1. septembra krenuti sprovođenje odluke kosovske vlade o ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na severu Kosova i Metohije, navodeći da „postoje indicije da bi barikade mogle da budu podignute i pre tog datuma“.

„Izetbegović ruši dejtonsku BiH“

On je ocenio da lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ruši dejtonsku i ustavnu BiH.

„To se vidi u odnosu prema Hrvatima, a sada to želi da nametne i Srbima“, kazao je Dodik novinarima u Trebinju.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da će „opet morati da se brani mir i teritorijalni integritet BiH, ali da će to biti lakše nego pre trideset godina“, srpski član Predsedništva je ocenio da Izetbegović „pokušava da vrati svoju reputaciju dobrog muslimana kod muslimanske populacije“.

„Ono što slušamo u kontinuitetu govori o tome da se radi o ozbiljnoj politici i da to više nije samo eksces ili izjava. Mi to znamo“, naglasio je Dodik.

On je još kazao da Republika Srpska nema nameru da ratuje i da ugrožava mir.

„(Republika) Srpska nema nameru da vodi bilo kakve aktivnosti koje bi ugrozile teritorijalni integritet BiH sastavljene od dva entiteta, ali će Republika Srpska braniti sebe, šta god to značilo. Naše strukture nikada neće preći ni centimetar entitetske linije“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, entitetska linija postoji.

„Bakir Izetbegović, ako misli da može da pređe u Republiku Srpsku sa svojim nekim imaginarnim snagama, koje ne mogu biti formalne, braneći navodno mir, videćemo kako će se provesti“, kazao je Dodik.

Navodeći da to „ne bi savetovao Izetbegoviću“, on je postavio i pitanje – kako Izetbegović misli da upotrebi vojsku kada u Dejtonskom sporazumu piše da oružane formacije, pa i policija, ne mogu da pređu entitetsku liniju bez saglasnosti drugog entiteta.

„Sa kojim je on policijskim snagama mislio da pređe u Republiku Srpsku, ko će komandovati tim snagama? Јa sam uveren da to neće dozvoliti ni hrvatska komponenta i onda imamo paravojsku. Eto neka ratuju, pa da vidimo kako će proći“, zaključio je Dodik.

Još je ocenio da Izetbegović uoči oktobarskih opštih izbora koristi ukrajinsku krizu i „na bazi patetike, koju SDA pokušava da proda poslednjih 30 godina, nastoji da ponovo izgradi partiju međunarodnog, pre svega zapadnog faktora“.

„To rade smišljeno, organizovano, bez oklevanja i masovno ruše ustavni poredak. Ako iko ruši ustavni poredak – ruše ga stranci, a onda i muslimanske političke partije i njihovi funkcioneri“, smatra Dodik.

Prema njegovim rečima, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović (SDA) „pokušava da izigra Predsedništvo tako što će pokušati da učestvuje na nekoj onlajn konferenciji o Ukrajini bez utvrđivanja stavova“.

Dodik je naveo da je zatražio održavanje hitne sednice Predsedništva BiH da bi se videlo da li DŽaferović ima ili nema saglasnost za učešće na toj konferenciji.