in

Roditeljima obećani rezultati istrage o spisku dece iz Ribnikara, odgovora nema

Roditeljima obećani rezultati istrage o spisku dece iz Ribnikara, odgovora nema

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” Igor Đorđević izjavio je da Vlada Srbije još nije utvrdila odgovornost službenih i drugih lica koja su objavila spisak s imenima dece koje je, navodno, maloletni K.K. planirao da ubije.

Đorđević je agenciji Beta kazao da je roditeljima obećano u Vladi Srbije da će danas konačno biti saopšteni rezultati unutrašnje kontrole u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali da se to nije dogodilo.

„Jutros sam razgovarao s ljudima iz Vlade Srbije koji su zaduženi za komunikaciju s roditeljima iz ‘Ribnikara’ i obećali su da će nas u toku dana obavestiti o njihovoj istrazi, odnosno o odgovornosti lica koja su u javnosti objavila spisak ‘prioritetnih meta’. Nažalost, još uvek nismo dobili odgovor“, rekao je Đorđević.

Roditelji su, pored ostalog, 8. maja zatražili da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak s imenima iz VII/2 odeljenja, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja i da isti za to budu sankcionisani.

Premijerka Ana Brnabić obećala je da će svi zahtevi roditelja biti ispunjeni, međutim, pitanje odgovornosti do sada nije utvrđeno.

„Pretpostavljam da je jedini razlog što još uvek nije utvrđena odgovornost za objavljivanje spiska s imenima dece, sporost u radu nadležnih službi u Ministarstvu unutrašnjih poslova i tromost državnog aparata. Nadam se da nije u pitanju pokušaj izbegavanja odgovornosti i da će Vlada Srbije održati obećanje dato roditeljima“, istakao je Đorđević.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić je 3. maja na konferenciji za novinare, u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića, pokazao spisak na kome su bila ispisana imena učenika koje je, kako je rekao, K.K. planirao da ubije.

Milić je pokazao skicu škole i spisak dece, koje je K.K, kako je naveo, sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se vidi koga je sve K.K, po Milićevim rečima, planirao da ubije.

„Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma što ukazuje da je detaljno smišljao kako da uđe u školu i u kom broju ubije iz VII-2, VII-3, VIII-4“, rekao je Milić.

Milić je prošle nedelje, na sastanku s predstavnicima opozicije, kazao da je nakon tragičnih događaja u „Ribnikaru“ i Mladenovcu ponudio ostavku na mesto načelnika Policijske uprave Beograda, ali da nije prihvaćena.

U sredu 3. maja, oko osam sati, u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je osam učenika i portir, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni. U međuvremenu je, od posledica ranjavanja, preminula još jedna učenica.

Zbog pucnjave je uhapšen K.K. (14), učenik škole, koji je na saslušanju priznao da je počinio masovno ubistvo.

Do sada, osim ministra prosvete Branka Ružića, niko od predstavnika vlasti nije snosio moralnu ili objektivnu odgovornost zbog tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“.