in

Republika Srpska skinula klevetu da je izvor problema u BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska (RS) zaključcima sa poslednje sednice Narodne skupštine zauzela proaktivan stav u rešavanju krize u BiH i sa sebe “skinula klevetu” iz Sarajeva da svi problemi dolaze iz tog entiteta. Zaključcima je, naveo je Dodik u autorsko tekstu objavljenom u banjalučkim Nezavisnim novinama, RS potvrdila da je suverena u odlučivanju i da nije destabilizujući faktor u BiH.

On je reagovao na stavove iz prethodno objavljenog teksta profesora ustavnog prava Milana Blagojevića, koji je naveo da Narodna skupština usvojenim zaključcima obmanjuje srpski narod i RS.

Blagojević je u kolumni za taj list poslednje zaključke parlamenta RS nazvao „potpunim fijaskom i Dodikovim povlačenjem“.

Ocenio je da je predlaganje Zakona o zabrani zloupotrebe reči genocid „samo način da se političari iz RS vrate u državne institucije“, kritikujući ih da su „pogazili ranije stavove jer nisu ustrajali u ukidanju Inckovog zakona“.

Blagojević je naveo i da je pravno besmislen zaključak Narodne skupštine RS kojim se traži da državni parlament, Savet ministara i Predsedništvo BiH ubuduće sve materijale pre sednice dostavljaju u parlamentu RS, koji treba da se izjasni o njima.

Prema njegovim rečima, to je neizvodljivo, jer da bi se tako nešto zahtevalo, to treba biti ugradjeno u poslovnike pomenutih državnih institucija.

Odgovarajući Blagojeviću, Dodik je naveo da RS nije prihvatila odluku bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju Zakona o zabrani negiranja genocida niti su srpski predstavnici bilo kada prekršili zaključke donete krajem jula prošle godine, posle nametanja te odluke.

Precizirao je da su se srpski predstavnici ponašali u skladu sa tim zaključcima, prema kojima neće učestvovati u donošenju odluka u institucijama BiH, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS.

Tim zaključkom, tvrdi Dodik, srpski predstavnici nisu onemogućeni da odlaze na posao, održavaju sastanke i sve što je potrebno za poslove koje obavljaju.

“Naravno da ne prihvatamo tzv. Inckov zakon niti će taj zakon biti objavljen u Službenom glasniku RS. Kako će deo medjunarodne zajednice da reši to pitanje, to prepuštamo njima. Ali, mi ne želimo da sedimo skrštenih ruku, čekajući milost neizabranih stranih državljana kad bi se oni mogli pozabaviti pitanjem spornog zakona”, napisao je Dodik.

Blagojević je u svojoj kolumni žestoko kritikovao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, proglašavajući ga “zapadnim igračem, koji je Dodiku doslovno naredio da se vrati u državne institucije BiH”.

Dodik je naveo da je iznenadjen Blagojevićevim stavom o Vučiću koji je, kako je naveo, svih prethodnih godina bio podrška Republici Srpskoj i njenom narodu.

“Partnerstvo koje imamo s rukovodstvom Srbije ne podrazumeva da u tom odnosu bilo ko naredjuje onom drugom”, napisao je Dodik.