in

Republika Srpska nema aktivnosti koje vode ka secesiji

Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da zvanična Banjaluka nema nikakvih secesionističkih aktivnosti i da i dalje insistira na Republici Srpskoj u ustavnoj Bosni i Hercegovini.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da se pokušava nametnuti narativ o tome kako će se Republika Srpska otcepiti, naglašavajući da RS „ne vodi bilo kakve akcije te vrste“.

Komentarišući tvrdnje crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da Republika Srpska teži ka secesiji i da u tom BH entitetu slave rusku vojsku, on je ocenio da „Đukanović ne bi trebalo da priča o secesiji, jer je to on radio“.

„Ne krijem da bih voleo da to može, ali u ovim trenucima i vremenu, ono što možemo izboriti jeste ustavna pozicija RS“, naglasio je Dodik.

Još je kazao da on ne komentariše situaciju u Crnoj Gori, za razliku od Đukanovića koji komentariše mnogo šta.

“Ponekad nešto kažem, ali ne idem tako daleko da tvrdim da neka vojska ovde ima podršku. Ako je ko razvijao odnose sa Rusima u prethodnom periodu onda je to Đukanović”, kazao je Dodik.

Dalje je ocenio da Crna Gora, BiH sa, kako je kazao, odmetnutom Obaveštajno-bezbjednosnom agencijom (OBA) kojom rukovodi Osman Mehmedagić Osmica, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija imaju organizaciono okupljanje kako bi “sprečili na Balkanu širenje ruskog uticaja”.

Dodik je naveo da se jedan centar nalazi u Tirani, a drugi u Sarajevu.

Srpski član Predsedništva BiH je postavio pitanje: “Da li je neko video neku rusku vojsku da hoda po Banjaluci?”, dodavši da Đukanović ima “loše opservacije koje se odnose na Republiku Srpsku, ali i na Srbiju”, kao i da je “očigledno na strani političkih protivnika srpskog naroda, pa podržava Albance, Bošnjake…”.

Prema njegovim rečima, iz Sarajeva su potekle špekulacije da će se RS otcepiti 23. marta, kao i da će izvesti na ulice 200 hiljada lovaca, mada ih, kako je naveo u RS ima 25.000, koji nisu organizovani vojnički, te da će za Vidovdan biti donesena odluka o samostalnosti RS.

“To oni pričaju, a ne ja, i samo moram da kažem da to nije istina. U našim aktivnostima nijedan datum se nije pominjao niti mi vodimo bilo kakve akcije te vrste”, zaključio je on.