in

Reporterka N1 Ksenija Pavkov dobitnica priznanja BeFem-a “Uzbuna godine”

Reporterka N1 Ksenija Pavkov dobitnica priznanja BeFem-a “Uzbuna godine”

Reporterka N1 Ksenija Pavkov dobitnica je priznanja “Uzbuna godine” – Bring the Noize 2022. koje dodeljuje feministički kulturni centar BeFem. Na Međunarodni dan žena, ova organizacija dodelila je 15 priznanja.

Kako su rekli iz Befema, Ksenija Pavkov je „neustrašiva i sa srcem na pravoj strani“, uvek je na strani radnica i radnika, na strani socijalne pravde, antifašistkinja i antifašista, da daje glas LGBTQ zajednici…

Posebno je istaknut njen izveštaj o vijetnamskim radnicima u Linglongu. Ksenija Pavkov je dobila nagradu „Uzbuna godine“, kao i novinarka Ivana Gordić Perc koja je izveštavala o istoj temi.

„Želim da zahvalim festivalu BeFem što iz godine u godinu skreće pažnju na važne teme i borbu koju pojedinci i pojedinke i organizacije svakodnevno vode za pravednije, inkuzivnije i bolje društvo. I stvarno sam mnogo srećna što sam se našla u društvu dobitnika i dobitnica ovog priznanja. Jer nama koji se bavimo javnim poslom svako priznanje mnogo znači, a ovo mi znači posebno jer mi je potvrda da sam na pravom putu. A razlog za to je to što se trudim i svakodnevno se u svom poslu vodim upravo onim principima i vrednostima koje promoviše BeFem, a to su rodna ravnopravnost, prava žena i seksualnih manjina, radnička prava, vrednosti antifašizma koje se suprotstavljaju svim oblicima šovinizma koji, nažalost, bulja u našem društvu. I kad izveštavam sa terena, zaista se trudim da bezkomptromisno prenesm istinu i celu sliku, a vrlo često to podrazumeva i davanje glasa onima koji se nečuju dovoljno. To je nešto čime se vodim u svom radu i ovo priznanje je podsticaj, hvala još jednom“, rekla je Pavkov.

Video: BeFem

“Ove godine ženski glasovi širili su se kao nezaustavljiva reka. Kada su nas pitali zašto nismo prijavile, ili zašto smo ćutale, pokazale smo kako to izgleda kada ne ćutimo. Na kraju, godinu za nama obeležili su ženski glasovi, glasovi u borbi za slobodu, protiv nasilja i patrijarhata”, rekla je medijska koordinatorka BeFema Jovana Netković na onlajn predstavljanju dobitnika.

Novinarka Lana Nikolić podsetila je na slučajeve Istraživačkog centra Petnica, Srpske akademije nauka i umetnosti, navodnog podvodjenja žena i maloletnica u Jagodini, glumica Danijele Štajnfeld i Merime Isaković, glavne i odgovorne urednice lista Podrinjske Isidore Kovačević, kao i inicijativa “Nisi sama” i “Nisam prijavila”.

“Bring the Noize” priznanja dodeljena su nevladinoj organizaciji Ministarstvo prostora za “izgradnju mape jednakosti”, Poljoprivredno-socijalnoj zadruzi Ražanjke za “žensko zadrugarstvo” i Alternativnom centru za devojke za “feminističku kampanju za podršku devojčicama”.

Za “podizanje glasa protiv eksploatacije i mobinga” nagradjena je Jovana Bakula, za “feminističko znanje i obrazovanje” Ana Kolarić, a za “žensku ekološku borbu i odbranu šuma” Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške Gore.

Milena Radulović, Iva Ilinčić i Dejana Deksi Stošić dobitnice su priznanja za “podizanje ženskog glasa i borbu protiv seksualnog nasilja”.

Nagradu za “doprinos suočavanju sa prošlošću” ponele su Aida Ćorović, Jelena Jaćimović Jačim i istraživački tim Fonda za humanitarno pravo, a za “feminističko arhiviranje ženske istorije” nagradu je dobila ekipa filma “Pejzaži otpora”, odnosno Marta Popivoda, Ana Vujanović i Jelena Maksimović.

Inicijativa “I preduzetnice su mame” ponela je priznanje za “zakonsku borbu za mame preduzetnice”, a udruženje Jedna za drugu za “hrabrost i solidarnost u borbi protiv karcinoma dojke”.

U oblasti feminističkog medijskog izveštavanja priznanje je pripalo Dejani Cvetković, za umetnički doprinos izgradnji mira Ani Simeoni Zelenović, a u oblasti “održiva ljubav i moda” F.Fm podkastu.