in

REM nema legitimitet da odlučuje o dodeljivanju nacionalnih frekvencija

Pokret slobodnih građana (PSG) smatra, povodom javnog poziva za dodeljivanje nacionalnih frekvencija, da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nema legitimitet da o tome odlučuje, što su, kako dodaju u saopštenju, potvrdili i izveštaji Evropske komisije o Srbiji “u kojima je konstatovano da ovo telo radi isključivo u službi režima”.

„Smatramo da se pre dodele nacionalnih frekvencija mora promeniti Zakon o elektronskim medijima, kako bi se vratila odredba po kojoj niko ne može biti vlasnik dve televizije koje imaju nacionalnu pokrivenost. Sada su dve televizije (B92 i Prva) u vlasništvu Srđana Milovanovića, čiji brat Zvezdan Milovanović je visoki funkcioner SNS“, navodi se u saopštenju PSG.

Dodaje se da je „dokaz da će REM i ovaj put uraditi posao onako kako odgovara vladajućem režimu to što ovaj konkurs obuhvata četiri popunjene frekvencije, ali ne i petu na kojoj je ranije bila TV Avala, a koja nije nikome dodeljena nakon gašenja te televizije“.

“Zbog toga pozivamo da se formira nezavisna međunarodna komisija čije članove će paritetno izabrati vlast i opozicija koji će sprovesti ovaj konkurs u najboljem interesu građana Srbije i njihovog istinitog, tačnog i blagovremenog informisanja kao što stoji u Zakonu o informisanju. U interesu građana je da se tržište informacija liberalizuje, a to se postiže kroz povećanje broja nacionalnih emitera i zabranom koncentracije vlasništva”, poručio je PSG.

Tagovi