in

Realizacija projekata EU u RS samo ako se deblokiraju institucije BiH

Komesar EU za proširenje i politiku susedstva Oliver Varheji izjavio je da će projekti EU na teritoriji Republike Srpske moći biti realizovani samo ako institucije BiH profunkcionišu.

On je istakao da je krajem prošle godine upozorio političke lidere u BiH da bez potpunog funkcionisanja institucija ta zemlja rizikuje da izgubi velike investicije.

„Tražio sam od predstavnika RS da se u potpunosti vrate u državne institucije“, napisao je Varheji na Tviteru.

Naveo je da je Evropska komisija primila prijave za podršku EU na koridoru 5c u vezi s drumskim i železničkim vezama, uključujući i za dve lokacije na teritoriji RS.

„Doprinos EU za ova dva projekta iznosi 600 miliona evra, koji mogu biti realizovani samo posle povratka u državne institucije koje funkcionišu u potpunosti”, naglasio je danas Verheji tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU, na kojem se raspravljalo o BiH.

Dodao je da je Komisija pripremila plan kako da pomogne razvoj i oporavak od pandemije koronavirusa i da bi taj plan direktno pomogao građanima BiH.

Po njegovim rečima, za BiH je bitno da ima institucije koje potpuno funkcionišu, kako zbog sprovođenja reformi, tako i zbog implementacije Ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan.

Varheji je pozvao političke lidere u BiH da u najkraćem roku nadju rešenje za izbornu i ustavnu reformu kako bi svi građani bili jednako zastupljeni.

Tagovi