in

Rat nerava oko Ukrajine, analitičari kažu

Državljani Srbije koji trenutno borave u Ukrajini trebalo bi da razmotre mogućnost da istu napuste, preporučilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. O ovoj odluci je građane u Ukrajini obavestila i ambasada u Kijevu, kaže amabasador Aca Jovanović. Prethodnih dana je slične preporuke, različitog stepena urgenicije, objavilo više od 30 zemalja uključujući i zemlje regiona. Analitičari kažu da niko ne može da predvidi da li će i u kom obliku eskalirati situacija u Ukrajini, ali da uskoro dolazi vreme da se Srbija odredi prema ovom pitanju.

U Ukrajini boravi, prema procenama, oko 300 državljana Srbije od kojih se njih oko 100 nalazi u Kijevu, kaže ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović. Ambasada Srbije u Kijevu je preko svoje zvanične stranice pozvala državljane Srbije da održavaju kontakt sa ambasadom i prenela im preporuke Ministarstva spoljnih poslova.

Ukrajina

„Stavili smo odmah na sajt i na Tviter, a ujutru smo i zvali one čije kontakte imamo“, kaže ambasador. I preneli su im preporuku. Preporuka je da ako imaju mogućnost, odu iz Ukrajine, a oni koji planiraju da dođu da to razmotre. „Ne treba dizati paniku ali treba biti realan“, ističe Jovanović.

Odluka Srbije dolazi pošto su je već donele maltene sve zemlje u okruženju zbog moguće eskalacije situacije i oružanog sukoba. Analitičari u Srbiji kažu da datumima ne treba licitirati, ali da oružani sukob ipak ne može da se isključi kao varijanta, iako nikome na evropskom kontinentu rat ne odgovara.

“U tom slučaju potpunog rata imamo humanitarnu katastrofu i ekonomski kolaps, ne isplati se ni Rusiji, ni Ukrajini, ni evropskim zemljama. Odsustvo rata ne znači mir. Ovo hibridno stanje več nanosi dalekosežne negativne posledice…”, navodi politikolog Stefan Surlić.

Pozicija Srbije u situaciji gde su sa obe strane kapije novog, za sada hladnog rata – partneri, sa jedne strane Rusije, a s druge SAD i EU, nije zavidna i uskoro neće biti održiva. Pored toga, za Srbiju, Krim je Ukrajina, a za Ukrajinu – Kosovo je Srbija. Kijev nikada nije priznao nezavisnost Kosova.

“Ja mislim da je to kraj sedenja na dve stolice ali u tom birokratsko – diplomatskom smislu, odnosno u smislu pregovora Beograda sa Briselom”, ističe politički analitičar Boris Varga.

Izvor: Agencije/N1/Rojters

“U političkom smislu, rašće pritisak na Srbiju da se opredeli u tom eventualnom, nadam se da do toga neće doći, sukobu, da li je i dalje partner Rusiji, da li i dalje ne uvodi sankcije Rusiji i sa druge strane da li poštuje teritorijalni integritet i sucverenitet”, kaže Surlić.

U međuvremenu narastaju tenzije u, za sada, ratu nerava. Povlačenje diplomata ili dislokacija na zapad Ukrajine pojačava napetost. U očekivanju najgoreg, nebo nad Ukrajinom biva sve praznije, jer osiguravajuće kompanije zabranjuju avioprevoznicima let nad Ukrajinom.