in

Rat mora da prestane, sami ćemo graditi svoju zemlju

Rat mora da prestane, sami ćemo graditi svoju zemlju

Neformalna organizacija, koja tvrdi da okuplja ukrajinsku, rusku i belorusku dijasporu u Srbiji, organizovala je u centru Beograda skup podrške Ukrajini i protest protiv diktature u Rusiji i Belorusiji.

Okupljeni građani su sa Trga Republike poručili da Rusija mora što pre da prestane sa napadima Ukrajinu, kako bi se ljudima u toj zemlji pre svega omogućio miran život. Navedeno je i da je poštovanje teritorijalnog integriteta svake države važno, ali da je najvažnije da se zaustave rat i agresija.

„Zemlja je razorena, preko stotinu gradova više nema pristup vodi, struji, oko 10 miliona građana Ukrajine je u uslovima humanitarne katastrofe, iz Ukrajine je izbeglo više od tri miliona ljudi, interno je raseljeno oko šest miliona građana te zemlje, na hiljade je mrtvih“, rekao je jedan od okupljenih.

Druga učesnica skupa rekla je da priča srpski, jer je srpska snajka.

“Godine 1999. sam isto sedela u podrumu sa svojim desetogodišnjim detetom, sve znam šta je preživeo srpski narod, tako da je ne želim da to isto preživljava ukrajinski narod, jednostavno rat mora da se zaustavi i mi ćemo sami graditi svoju zemlju, jednostavno ne želimo nikakvu okupaciju”, kazala je ona.

Još jedna učesnica protesta, u ime beloruskog naroda, kazala je da su Belorusi uz Ukrajinu i da su uvek bili i uvek će biti.

“Belorusija je trenutno gotovo pod okupacijom Rusije, ali svejedno, mi se borimo”, rekla je.

Organizatori skupa su poručili da od lokalnih samouprava širom Srbije traže da se uklone simboli agresije koji se odnose na Ukrajinu, odnosno da se uklone murali ratnih zločinaca.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.