in

Raspisan konkurs za 30 lokacija za splavove, mesto dobija ko izlicitira najviše

Grad Beograd objavio je javni oglas za prikupljanje pismenih ponuda za zakup 30 lokacija vodnog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji grada Beograda, na kojima će biti smešteni splavovi, preneo je portal Beoinfo.

Rok za ponošenje prijava je 21. decembar, a ponude za zakup vodnog zemljišta mogu predati pravna lica, preduzetnici, udruženja ili građani, navedeno je u obaveštenju.

Po izboru zakupaca, svi vlasnici plutajućih objekata koji nisu stekli uslov za zakup vodnog zemljišta, imaće adekvatan rok da ih sami uklone.

Upozoreno je da će splavovi, ukoliko ih u tom roku ne uklone sami, biti uklonjeni u saradnji s Vojskom Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Policijskom upravom za grad Beograd, Rečnom policijom i drugim nadležnim službama.

Istaknuto je da je Grad Beograd dužan da obezbedi svu pripadajuću infrastrukturu za svaku od lokacija za koju je raspisan konkurs, tako da će budući zakupci, pored izlicitirane zakupnine, biti u obavezi da uredno plaćaju račune za vodu, struju, ali i da obezbede prečišćivače za otpadne vode.

Očekuje se da kompletan postupak bude završen u prvom kvartalu 2023. godine.

Kako je precizirao gradski sekretar za privredu Nikola Kožović, poslednjeg dana predviđenog za dostavljanje ponuda, od 7.30 do 11.30 biće postavljen video-nadzor čitavog postupka predaje ponuda, a potencijalni zakupodavci moći će da prisustvuju procesu primanja ponuda, što će obezbediti javnost i transparentnost procesa.

„Kriterijum za odabir najbolje ponude je najviši ponuđeni iznos ukupne godišnje zakupnine za konkretnu lokaciju“, rekao je Kožović.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je ranije objasnio da se do broja 30 došlo tako što je uzeta u obzir zakonska regulativa da između splavova mora da bude razmak od petnaest metara, iz bezbednosnih razloga, kao i da splavovi neće biti postavljeni tamo gde se nalaze prostori za reni-bunare.

„Kada se sve to uzme u obzir, dolazimo do toga da ćemo od 100 splavova koji danas postoje doći do 30“, precizirao je Šapić.