in

Raskopana zemlja i prazne mašine

Godinama unazad Beograd nema autobusku stanicu kakvu zaslužuje grad njegove veličine. Stara se pretvara u gradilište, nova je gradilište još od 2018. Do kada će biti tako, ne može da potvrdi ni treći gradonačelnik koji o tom problemu govori. Aleksanadar Šapić najavljuje da je grad Beograd spreman da preuzme čitav projekat, dok se radnici BAS pitaju šta će biti sa njihovom firmom i njima.

Beograd i dalje čeka. Godinama je bez glavne železničke stanice. Ista priča je i sa autobuskom, koja bi trebalo da bude preseljena na Novi Beograd. Iako su radovi počeli u februaru 2018. od njih se nije mnogo odmaklo. Raskopana zemlja, prazne mašine, i delimično postavljen temelj za zgradu – trenutna su slika. Gradonačelnik tvrdi da BAS nije uradio svoj posao do kraja i da zbog toga sve stoji u mestu. Kako bi se situacija rešila, sa Vladom Srbije su pokrenuti, kako kaže, pregovri o raskidanju ugovora sa tim preduzećem.

„Grad Beograd zajedno sa Vladom Republike Srbije, jer ćemo neka sredstva od njih dobiti, krenuće u završetak te stanice čim budemo pravno-formalno imali raščišćenu situaciju sa BAS-om kao preduzećem koje je to trebalo da radi još pre četiri godine – nije ispunilo uslove iz ugovora, da sad ne ponavljam, grad Beograd je uradio svoj deo ugovora oni nisu uradili svoje uslove, povukli su neke kredite koje nisu implementirali i zahvaljujući kojima je trebalo da izgrade tu zgradu i sve što je trebalo da ide, šta će biti sa BAS-om ne znam, kroz razne medije se manipulisalo kako to 700 radnika BAS-a, pa ja imam nešto protiv njih, ja sam u ovom slučaju upravo na strani radnika“, poručio je novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Slobodan Kovrlija iz Nezavisnog sindikata BAS a.d, međutim, kaže da je „gradonačelnik Aleksandar Šapić na našoj strani on bi nas pozvao valjda na razgovor, jer smo mi to tražili nekoliko puta, nadamo se da će grad stati uz nas, jer smo mi akcionari BAS-a i da grad neće da nas pusti da odemo niz vodu“.

Aleksandar Šapić kaže i da će pravna situacija oko nove autobuske stanice biti rešena u septembru. Međutim, ne precizira kada će ceo posao biti završen. Radnici kažu da o tome ni oni nemaju saznanja.

„Ni sa jedne ni sa druge strane nemamo nikakve informacije, tako da je status kvo, niti gradonačelnik, niti rukovodstvo BAS-a obaveštavaju radnike šta se dešava“, navodi Kovrlija.

N1: Je l strahujete za budućnost radnika?

„Apsolutno da“.

N1: Šta mislite da može da se dogodi?

„Zbog ovakve situacije – status kvo koji za nas traje već mesecima, nemamo nikakvu informaciju, i strahujemo zaista da će većina ljudi sa Beogradske autobuske stanice ostati bez posla“.

Nova autobuska stanica se gradi kroz javno-privatno partnerstvo između Grada Beograda i preduzeća BAS, koje je 2019. podiglo kredit od 12 miliona evra, dok je osam miliona trebalo da obezbedi iz sopstvenih sredstava. Iz Centra za lokalnu samoupravu kažu da je upitno kada će stanica zaista biti završena.

Izvor : N1

“Za debakl u vezi sa preseljenjem glavne autobuske stanice na Novi Beograd isključivi krivci su odlazeći zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktor BAS-a Anđelko Mučibabić, jer su potpuno promašeni model izgradnje, finansijska konstrukcija, kao i izbor izvođača. Radova nema zato što je probijen planirani budžet od 21 miliona evra, a stanica nije ni izbliza završena. BAS je zato prinuđen da uzme još dva komercijalna kredita, a prema proračunu CLS-a nova autobuska stanica će na kraju koštati oko 42 miliona evra“, navode iz Centra za lokalnu samoupravu.

O izmeštanju autobuske stanice govori se godinama. Njome su se bavile prethodne dve gradske vlasti. Najpre je Siniša Mali predvideo da će biti gotova 2019., da bi onda Goran Vesić više puta pomerao rokove. Krajnji se, ni posle dolaska Aleksandra Šapića, ne zna.