in

Rakočević o životu Srba na Kosovu: Beograd više nema šta da preda

Novinar Živojin Rakočević govorio je u emisiji N1 Studio Live, povodom 14. godišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova, o tome kako Srbi na Kosovu žive. “Ako bismo mogli da sumiramo ove godine od tog trenutka do danas, one su godine u kojima smo gubili svoja prava”, kaže on. Beograd, kaže Rakočević, u ovom trenutku “više nema šta da preda”.

Prema rečima Rakočevića, taj trenutak samoproglašenja u Prištini je bio „jedna eksplozija nacionalnih i nacionalističkih ciljeva koji je često ličio na poptunu histeriju“.

„I dodatno paralisao naš život. Taj život, uprkos obećanjima međunarodne zajednice je nastavio da se udaljava od gradova, od normalnog života, od institucija. Ako bismo mogli da sumiramo ove godine od tog trenutka do danas, one su godine u kojima smo gubili svoja prava“, kaže on.

Protokom vremena, kaže, nije došlo do približavanja Srba i Albanaca.

“Nije došlo do razvoja institucija, nije došlo do povratka normalnog života, nije došlo do povratka ljudi u gradove, povratka Srba, nije došlo do povećanja demokratskog kapaciteta da se vi ne prepoznajete kao neko drugi”, kaže on.

Srbi na Kosovu su, kaže, “potpuno izbačeni iz sistema”.

“I u tom sistemu postojimo, ali kako vreme protiče, ne dešava se proces demokratizacije, ne dešava se proces normalnog ophođenja institucija. Svetovi se jednostavno udaljavaju, jer nije moguće pristati na takvu vrstu odricanja od sopstvene opšte i lične slobode”, kaže on.

Ističe da postoji nekoliko važnih segmenata.

“Prvi segment je da je nakon samoproglašenja i proglašenja u Prištini bio trenutak euforije i velikog posmatranja od strane međunarodne zajednice, pa čak i pritisaka, da se učini nešto kako bi drugima bilo bolje i kako bi drugi mogli da budu učesnici institucionalnog života”, kaže.

Dodaje da je problem u “utreniranoj atmosferi”.

“Da morate da pristanete da tuđu etničku slobodu. Kosovar je termin koji je jednako pogrdan za Srbe, kao Šiptar za Albance”, kaže.

Beograd, kaže Rakočević, u ovom trenutku “više nema šta da preda”.

“Sve što je moglo da se izađe u susret kosovskim Albancima i međunarodnoj zajednici Beograd je od ’99 do danas bukvalno predao, a zauzvrat Srbi na terenu nisu dobili svoju slobodu, nisu dobili svoju autonomiju, nisu dobili osećaj da su normalni građani”, ističe on.

Govoreći o predstojećim izborima, kaže da, ukoliko se zabrani glasanje na Kosovu, “to će biti sigurno prekretnica posle koje Beograd ima dva puta”.

“Ili osnaživanje naših zajednica koje idu ka poptunoj autonomiji i apsolutni bojkot kosovskih izbora, ili naš nestanak. To je ta prekretnica posle koje nemate izlaza i nemate rešenja. Naš nestanak u smislu osećaja da možete da birate, niko od nas nije ovo birao, niko od nas na KiM nije ovo dobrovoljno prihvatio, to nije stvar izbora, pa ako toga već nema, dopustite makar da možemo da biramo i u nekom najmanjem mogućem obimu”, kaže on.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live: