in

Radojičić: Racionalno koristiti vodu, iz vodovoda poručuju

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić apelovao je na sugrađane da racionalno i namenski koriste vodu, kao i da bez preke potrebe ne provode mnogo vremena na suncu, a za RTS je rekao da je sistem vodosnabdevanja u glavnom gradu siguran i stabilan, dok u Beogradskom vodovodu i kanalizaciji kažu da neće biti restrikcija, preneo je Beoinfo.

Radojičić je upozorio da posle 18 časova, i pored apela, dolazi do naglog skoka potrošnje vode, pogotovo u prigradskim delovima grada, i zato je ponovo istakao da svi treba odgovorno da se ponašaju.

Gradonačelnik je jutros obišao javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija, koje, kako je rečeno, trenutno proizvodi 6.600 litara vode u sekundi, što prema rečima direktora Radeta Begenišića, znači da uredno i bez ikakvih problema snabdevaju sve potrošače.

„Ipak, trenutna potrošnja vode je veća za oko 30 odsto u odnosu na godišnji prosek, a juče smo imali veliki udar potrošnje vode, koja je sa prosečnih 230 litara dnevno po stanovniku porasla na 400 litara“, upozorio je Begenišić i naveo da je registrovana neracionalna i nenamenska potrošnju u rubnim gradskim naseljima.

„Naša voda nije namenjena za zalivanje betonskih i zelenih površina, već za piće i održavanje higijene. Neće biti restrikcija vode, ali apelujemo na građane da se odgovorno ponašaju“, rekao je Begenišić.

Radojičić je podsetio da su cisterne sa vodom za piće postavljene od 8 do 20 časova na šest prometnih lokacija u gradu: na Trgu republike, kod Tržnog centra Staklenac, na Beogradskom sajmu u smeru ka Čukarici, na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, kod zgrade Opštine Novi Beograd i u Zemunu, na kraju Ulice cara Dušana.