in

Putin odlikovao Dodika ordenom koji je 2019. dodelio Vučiću

Putin odlikovao Dodika ordenom koji je 2019. dodelio Vučiću

Ruski predsednik Vladimir Putin nagradio je odličjem predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, preneli su u utorak ruski mediji, pozivajući se na saopštenje iz Kremlja.

Televizijska mreža Russia Today (RT) Balkan, čije je emitovanje zabranjeno u državama Evropske unije, prenela je da je Dodiku dodeljen Orden Aleksandra Nevskog za „veliki doprinos razvitku saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom“.

Ranije je Putin takva odličja dodelio srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i liderima susednih država koje imaju čvrste veze s Moskvom.

Dodik je u maju boravio u Moskvi i tamo se lično sastao sa Putinom u Kremlju, pa mu je tom prilikom uručio odličje Republike Srpske, koje mu je dodeljeno 9. januara.

Od početka rata u Ukrajini, Dodik otvoreno podržava rusku agresiju, a tokom poslednjeg boravka u Moskvi pravdao ju je tvrdnjom da se Rusija mora braniti od „ukrajinskog nacizma“.

Dodik takođe blokira svaki pokušaj da se BiH formalno pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je ranije tokom dana upozorio da je Dodikova retorika nedvosmisleno destabilišuća, ali da mnogo toga što on radi, radi samo zbog lične koristi.

„U realnosti, Rusija nema mnogo toga da ponudi evropskim zemljama. BiH je evropska zemlja, a Rusija joj ne pruža nikakvu pomoć osim što daje retoričku podršku onima koji žele da budu destruktivni“, kazao je Eskobar za sarajevski portal Klix.

Tagovi