in

Putin nije mnogo drugačiji od Slobodana Miloševića

Putin nije mnogo drugačiji od Slobodana Miloševića

Bivši diplomata Piter Galbrajt ocenio je za N1 Zagreb da Vladimir Putin nije mnogo drugačiji od Slobodana Miloševića.

Galbrajt je, komentarišući pregovore koji se vode između Ukrajine i Rusije, rekao je da se tu može povući paralela s ratom u Hrvatskoj i BiH.

“U to vreme, rat u Hrvatskoj bio je najgori nakon Drugog svetskog rata. Bili smo vrlo optimistični nakon pada gvozdene zavese, ali rat u Hrvatskoj pokazao je da nova era neće biti onakva kakvu smo je zamišljali. Problem je što Vladimir Putin nije mnogo drugačiji od Slobodana Miloševića. Slično kao i on, mislio je da će pobeda biti laka, a čini se da to neće biti pobeda. Moguće da Ukrajina bude neutralna zemlja, ali mislim da će Ukrajincima biti vrlo teško da se odreknu svoje teritorije i neće pristati da budu demilitarizovani. Vrlo su udaljeni u svojim pozicijima”, rekao je Galbrajt.

Dodao je da se međunarodna zajednica sada mobilisala dosta brže i jače nego na početku rata u Hrvatskoj.

“Rusija je nuklearna sila, ima naoružanje koje može da uništi čitav planet. Direktan sukob koji bi eskalirao u sveobuhvatni nuklearni rat neće pomoći niti Ukrajincima, niti bilo kome drugome. NATO je u pravu što ne želi direktno da se uključi u sukob i ruši ruske avione. Pružili su pomoć koja se pokazala razornom za ruske snage. Protivtenkovska i protivazdušna odbrana je usporila Ruse”, kazao je Galbrajt.

Smatra da će ovo u Rusiji biti vrlo nepopularan rat, ali i da je Putin stekao neprijatelje među Rusima u Ukrajini.

“Deo koji se najviše razara, onaj je gde žive Rusi”, rekao je.

Kazao je i da treba neko vreme da sankcije profunkcionišu.

“Kada vam je neprijatelj nuklearna sila, nemate mogućnost vojne akcije. Zbog sankcija je i Milošević promenio smer i pristao na sporazum u Dejtonu”, rekao je Galbrajt.

Najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Tagovi