in

Prvi dan posete Eskobara BiH, ključna poruka – rata neće biti

Rata neće biti, ključna je poruka tokom prvog dana posete specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Bosni i Hercegovini. Ipak, nije jasno kako će SAD reagovati na jednostrane poteze predstavnika tri naroda u Bosni i Hercegovini.

Susreti od jutra. S predsedavajućim Predsedništva Željkom Komšićem. Potom odvojeno sa Šefikom Džaferovićem. Ključna Eskobarova poruka, kažu ova dva člana kolektivnog šefa države – rata neće biti.

„Mislim da je ohrabrujuća poruka koju je gospodin Eskobar rekao da rata neće biti, izričito rekao da rata neće biti i da sve što se tiče Dejtona, s obzirom da su SAD potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez njihove saglasnosti ne može biti promenjen, meni je to više nego jasna poruka, sad da li ima dovoljno budala u BiH i u celoj regiji, svi smo se uverili da ima“, kaže predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

„Niko nema pravo u BiH da unilateralno urušava dostignuti nivo reformi, niko, niko ne može umanjiti dostignuti nivo reformi i izgrađenosti institucija BiH, niko to unilateralno ne može da uradi, to je sledeća jako bitna i jako važna poruka“, rekao je član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Sastanak Dodik – Eskobar, bio je produktivan. Bar su tako kazala obojica. Bio je to, reči su Milorada Dodika, susret džinova. Ni reči o ranije spominjanim sankcijama prema njemu, ističe Dodik. Republika Srpska nastavlja vraćati nadležnosti koje su joj, uporan je Dodik, neuspelim reformama oduzete. I to je, kaže, jasno poručio Eskobaru.

„Ne možemo da prihvatimo ovakav Ustavni sud BiH, niti pravosuđe i zato nećemo oklevati da nastavimo dalje s našim aktivnostima to je jasno rečeno gospodinu Eskobaru. I ovo javnost mora da zna da Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote kako je predviđeno za Srbe i Hrvate, Hrvati trenutno ne popunjavaju 50 odsto, Srbi ne mogu da popune oko 30 odsto kvota, jer neće ljudi da idu tu, jedino rešenje koje mi vidimo koje bi moglo biti održivo u tom pogledu jeste smanjenje broja“, kaže član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Gabrijel Eskobar se s druge strane nada, da će Dodik popustiti. Ili je pak situacija obratna? Popušta li se to upravo Dodiku? Od priče o sankcijama, i uvreda koje mu je prošli put izgovorio, Eskobar danas zadovoljan susretom.

„Imao sam produktivan sastanak s Miloradom Dodikom. Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je doneo, ali i najavio, odnosno odluke koje su usvojene u NSRS-u, ali i one koje je najavio da će uraditi“, kaže Eskobar.

Specijalni izaslanik Eskobar pokušao je nametnuti i temu ekonomije i regionalne saradnje, no, kako bi ona trebalo da bude organizovana, ni u tome među političarima, nema saglasnosti.