in

Prva romska crkva u Srbiji će biti izgrađena u Leskovcu

Prva romska crkva u Srbiji biće izgrađena u naselju Slavka Zlatanovića u Leskovcu, u istoimenoj ulici broj 20B, na mestu gde se od 2001. godine nalazi Protestantska evanđeoska crkva, pod šatorom koji je bio donacija Roma iz Francuske.

Pastor i glavni starešina više istih crkava u Srbiji Selim Alijević kazao je da su sve neophodne dozvole gotove i da bi gradnja trebalo da počne na proleće, a unutrašnjost crkve imaće 628 kvadrata.

„Gradiće se fazno, jer nemamo novac da je podignemo odjednom“, kazao je Alijević i dodao da će ta crkva biti najlepši i najbolji objekat u naselju Slavka Zlatanovića u Leskovcu.

Alijević, koji je teologiju izučavao u Engleskoj, rekao je da za izgradnju crkve priloge daju članovi te zajednice, a računaju i na pomoć države, lokalne samouprave Leskovca i pomoć vernika iz inostranstva.

“Najpre mi vernici moramo da damo priloge da bi potom tražili pomoć od drugoga”, rekao je pastor.

Vernici ove crkve godinama su se okupljali pod šatorom, kojeg su više puta hteli da uklone, jer nije imao dozvolu za obavljanje verske službe, ali su Romi iz naselja Slavka Zlatanovića fizički sprečili njegovo uklanjanje, pa je vremenom on postao simbol tog dela Leskovca.

Alijević je kazao da će se na tom mestu graditi crkva, ali da još nije odlučeno šta će biti sa šatorom, te da će pomoćni objekti biti obnovljeni i nekako uklopljeni sa budućom crkvom.

Tagovi