in

Proveru prošlo 19 kandidata za funkcije u Savetu ministara BIH

Proveru prošlo 19 kandidata za funkcije u Savetu ministara BIH

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine utvrdila je, nakon obavljene provere, da svih 19 kandidata za funkcije ministara i zamenike ministara u Savetu ministara BiH ispunjavaju uslove za kandidaturu, što je još jedan korak ka formiranju novog saziva saveta ministara, javljaju danas sarajevski mediji.

„Uvidom u sve dostupne podatke i u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da svi predloženi kandidati ispunjavaju uslove za kandidaturu“, saopšteno je na današnjoj sednici CIK.

Akt kojim se traži provera 19 kandidata Komisiji je uputila predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Kišto (HDZ), u skladu sa Zakonom o Savetu ministara i Izbornom zakona, nakon što je proveru kandidata završila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), navodi BHRT.

Podaci i akt CIK biće dostavljen Agenciji za prevenciju i borbu protiv korupcije Bosne i Hercegovine kako bi oni završili provere iz njihove nadležnosti po Zakonu o sukobu interesa.

Kandidati za ministre u Savetu ministara su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra spoljnih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane.

Nened Nešić (DNS) predložen je za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra saobraćaja i komunikacija.

Davor Bunoza (HDZ BiH) kandidat je za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministrarku civilnih poslova, a Sevlid Hurtić (Bosanskohercegovački Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbeglice BiH.

Novi saziv Saveta ministara trebalo bi potvrditi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH već sredinom naredne sedmice, najavio je ranije predsedavajući tog doma Denis Zvizdić (NiP).

Tagovi