in

Protivnici ustoličenja Joanikija su se spremili da izazovu incidente

Istoričar Aleksandar Raković smatra, povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u nedelju 5. avgusta na Cetinju, da su i Srpska pravoslavna crkva i on ponudili reči pomirenja, a da je na drugoj strani to da prihvati, ali nije optimista. “Druga strana se već spremila da izazove incidente”, kaže on, misleći na pristalice Demokratske partije socijalista i njihovih satelitskih stranaka, “kao i na male grupe koje su se već pokazale kao ekstremne i koje su zapretile da će sprečiti ustoličenje”. Ističe da i “najslabija država ima mehanizme da spreči ekstremne grupe u nameri da izazovu incidente, ali je ovde pitanje da li u policiji ima više onih koji su lojalni bivšem direktoru policije Veselinu Veljoviću ili novoj vlasti”.

„Ona pokazna vežba od pre nedelju dana na Ivanovim koritima pokazala je da je policija bila na strani ekstremista a ne SPC, to je bio lakmus papir da se vlada Zdravka Krivokapića ne ponaša komotno, već da razmotri kako će sprečiti da dođe do neželjenih događaja u nedelju“, navodi Raković u Danu uživo na TV N1.

Mitropolit Joanikije je danas poručio da je spreman za dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori i da se zajedništvo postignuto na litijama protiv bivše vlasti nastavi. „Da prihvatimo svu braću, i one koji različito misle i one koji žele da se spoje sa nama“, kazao je Joanikije, ocenivši da se činu njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru bez potrebe pripisuje „bog zna kakav politički karakter“.

Na pitanje zašto je toliko važno mitropolitu Joanikiju da bude ustoličen na Cetinju, Raković podseća da je na Cetinju sedište Mitropolije crnogorsko-primorske – drevno sedište, ali njeno sedište je i Saborni hram u Podgorici.

„Ima eparhija u SPC koje imaju i dva sedišta, to nije ništa neobično, ali Joanikije se, zajedno sa Sinodom, opredelio da bude ustoličen gde su i njegovi prethodnici u prethodnih 170 godina, to je pristojni čin koji ne bi trebalo nikog da uzbuđuje, budući da je to čin crkve koja je prisutna u Crnoj Gori od 1219. pod bilo kojim imenom, nije uvek bila SPC, ali uvek je bila svetosavska crkva, srpska po karakteru, i ovo je sasvim jedan uobičajen čin kakvih je bilo puno na Cetinju, ali ovo današnje Cetinje nije isto kao pre sto godina“, kaže Raković.

Na pitanje šta može SPC da uradi da umiri tenzije, on navodi da je uradila sve što može, „otkazala je skup na Cetinju sa najmanje 1.500 zvanica, ona je prihvatila sugestije bezbednosnih organa Crne Gore da ne održi taj skup kako bi se smanjile tenzije“.

On dodaje da će ustoličenje biti održano u užem krugu ljudi, najviše 70, od kojih 40 episkopa, da će biti unutar manastira, „tako da nema nikakvog povoda za tumačenje da se radi o provokaciji“. Državni zvaničnici su se opredelili da mu ne prisustvuju, te je „izvesno da će to biti čin isključivo u crkvenom okruženju“.

Navodi da s druge strane, pristalice crnogorskog predsednika i lidera DPS Mila Đukanovića ne prihvataju nikakve sugestije bezbednosnih organa i dodaje da postoje pretpostavke da će već sutra biti postavljene prve prepreke na putu za Cetinje kako bi se sprečilo ustoličenje.

A kako tumači najave nekih građana Cetinja da će ga napustiti iz straha za svoju bezbednost, on ocenjuje da je to „tužno i tragično po samo Cetinje“.

„Ono je ranije bilo u simfoniji sa SPC, a sada kao da su dva sveta, ako se ovako nastavi, Cetinjskom manastiru ne preostaje ništa drugo nego da bude bezbednosna zona, poput naših manastira na Kosovu. Druga strana ne prihvata nikakvu ruku pomirenja, što je stvarno žalosno“, ukazuje Raković.

On smatra da se iz Beograda ne podižu tenzije povodom ovog događaja, jer bi Beogradu „suštinski svakako bilo važno da se sve odigra bez incidenata“.

„Ni Beograd ni SPC nisu pozivali na incidente, niti Demokratski front, niti bilo koja struktura srpskog naroda u Crnoj Gori“, navodi on.

Đukanovićev odlazak – vrhunski čin nelojalnosti prema sopstvenoj državi

A na to kako tumači napise u nekim našim medijima u kojima se kritikuju tenzije u Crnoj Gori, on smatra da je to „uglavnom bojazan da će se dogoditi nešto loše kako bi se pojačala svesnost stanovništva da to ne bi trebalo da se desi“.

„Suštinski, Beogradu je važno da sve prođe mirno sutra i prekosutra i da ne bude nikakvih tenzija“, ističe on i dodaje da se ne mogu sticati politički poeni na taj način.

„DPS ne shvata da je suštinske greške pravio upravo u svom odnosu prema SPC. Vlasti u Beogradu nemaju potrebe da izvuku neku korist iz ovoga, najveću korist izvućiće građani Crne Gore, ako sve ostane mirno“, kaže Raković.

Dodaje da je Đukanović najavio odlazak na Cetinje kako bi protestovao zbog ustoličenja, što je ocenio kao „vrhunski čin nelojalnosti prema sopstvenoj državi, čiji je on predsednik, on poziva na pobunu protiv drugog dela državnog aparata“.

„Mirnim putem se ne može sprečiti ustoličenje, on odlazi da homogenizuje svoje pristalice. Ako oni najavljuju juriš na cetinsjki manastir, a njegov savetnik Veljović poziva na nelojalnost policiji, to je onda poziv da se ugrozi i sam manastir. Njihova namera može biti da zauzmu cetinjski manastir, ali mislim da za to nemaju kapacitet“, navodi Raković.

Ali, kako dodaje, „jedno je namera ekstremista koji žele da spreče ustoličenje, a drugo je država Crna Gora, koja ako pokaže minimum kapaciteta da očuva mir, ona to može“, smatra on i dodaje da su bezbednosne procene jako loše i da to svi znaju, pa i aparat Zdravka Krivokapića.