in

Protesti i vređanje na Kosovu

Protesti i vređanje na Kosovu

Osim ranjavanja srpskog dečaka i mladića, Badnje veče na Kosovu obeležilo je i vređanje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Zubinom potoku. Šta taj incident i protesti u vreme božićnih praznika govore po pitanju jedinstva Srba i odnosa prema politici Beograda?

Uklonili barikade i otvorili put nejedinstvu – iako je proglašena još jedna pobeda, poslednji potez zvaničnog Beograda i Srpske liste na Kosovu je glasno nazvan i izdajom – prvo je to na Badnje veče slušao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Š****** nas čuvaju ovde, od čega? Ispred crkve naše Š******, oni su vas dopratili. Koliko vodimo Petkoviću? Je li p****? Izdaja, izdaja, izdajnici“, orilo se tokom njegove posete Kosovu.

U istim povicima drugog dana Božića, na ranije zakazanom protestu, okupila se još jedna grupa građana ispred stranačkih prostorija Srpske liste. I njima smeta prisustvo specijalnih jedinica kosovske policije na severu.

„Izdaja, izdaja, izdaja“ – čulo se tada.

To je bunt u povoju, pitanje je kolika mu je snaga, ali konačno se čula i strana koja se ne slaže sa politikom Beograda prema Kosovu – to je u tim povicima čuo novinar Milivoje Mihajlović.

„Moguće je da to bude prvi signal da je upotrebna vrednost Srpske liste prestala, moguće je da će to biti signal da Beograd mora da menja politiku prema Kosovu, da dovede neke ozbiljnije ljude koji će o tome da brinu i da sa malo više osećaja sluša glas kosovskih Srba i njihove interese“, kaže on.

Srbi su se drugog dana Božića okupili i u Štrpcu da bi izrazili nezadovoljstvo zbog ranjavanja jedanaestogodišnjeg dečaka i 21-godišnjeg mladića.

Taj zločin je sam po sebi dovoljan da odgovor na njega bude masovan i spontan – zašto ga je onda organizovala Srpska lista po već utvrđenom šablonu dovođenja ljudi autobusima – zaključuje i pita se urednik RTV KiM Isak Vorgučić.

„Po meni bi mnogo prirodnije bilo da su se u svim sredinama gde su većinsko stanovništvo Srbi okupili u znak protesta, recimo podne narednog dana, ali Srpska lista je uzela monopol na bilo kakva okupljanja i ne daje nikome drugom za pravo da pusti svoj glas“, rekao je Vorgučić.

Oni koji su pustili glas u Zubinom Potoku nisu komentarisani, prisutni predstavnici Srpske liste okrenuli su glavu na drugu stranu. A oni koji su pustili glas u Kosovskoj Mitrovici za Srpsku listu su poslušnici koje su političke secikese i cirkuzanti iz opozicionih stranaka sakupili da pljuju sopstvenu državu i predsednika Aleksandra Vučića.