in

Protest “Žena u crnom” ispred ruske ambasade: Brine nas stradanje civila

Protest “Žena u crnom” ispred ruske ambasade: Brine nas stradanje civila

Četrdesetak aktivista organizacije Žene u crnom održalo je miran protest ispred Ambasade Rusije u Beogradu povodom agresije na Ukrajinu. Navode da su najveće žrtve rata u Ukrajini civilno stanovništvo, a prvenstveno žene i deca.


„Najviše nas brine stradanje civilnog stanovništva“, poručila je Staša Zajović iz ove organizacije.

Okupljeni su uputili apele domaćoj i stranoj javnosti i izneli sledeće zahteve: Traže hitan prestanak svih vojnih operacija, kao i povlačenje ruske vojske sa teritorije Ukrajine, pokretanje istrage Međunarodnog krivičnog suda zbog, kako navode, zločina nad civilnim stanovništvom, uvođenje novih sankcija EU Ruskoj Federaciji.

Organizacija „Žene u crnom“ takođe podržava mirovne sporazume u cilju okončanja svih vojnih operacija koje vode okončanju stradanja civilnog stanovništva i izražava solidarnost sa mirovnim pokretima u Ukrajini, ali i u Ruskoj Federaciji.

Aktivisti su razvili transparente sa porukama “Zaustavite rat u Ukrajini”, “Putine dalje ruke od Ukrajine”, “Ratu ne, Putin u Hag”.

Ceo događaj obezbeđivali su pripadnici uniformisane, kao i policije u civilu.

Skup je trajao pola sata i protekao je u miru, a organizatori sledeći protest najavljuju za subotu u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Sve vesti u vezi sa Rusijom i Ukrajinom čitajte u našem BLOGU.

Tagovi