in

Protest “Sandžak protiv nasilja” u Novom Pazaru

Protest “Sandžak protiv nasilja” u Novom Pazaru

Građani Novog Pazara okupiće se danas u znak podrške zahtevima sa protesta “Srbija protiv nasilja” jer smatraju da je državna vlast dovela do stvaranja ambijenta porasta nasilja u zemlji, posebno negujući medije koji promovišu nemoral, nasilje i konstantno krše novinarski kodeks.

Kako je najavila Inicijativa slobodnoh građana, protest počinje u 18 sati na Gradskom trgu.

S obrzirom da je ovo drugi po redu protest „Sandžak protiv nasilja“ i da se ambijent nije promenio, podseća se da građani Sandžaka takođe traže reviziju sudskih procesa Skarep, Mavirić i Bakan, najtežu kaznu za svirepog ubicu mladića Ervina Ćelahmetovića iz Priboja, otkaz i kazne svim policijcima koji nisu sprečili ubistvo i bekstvo ubice a posebno onim koji su mu pomogli da pobegne, javno saopštenje ministra policije u kojem će obrazložiti šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju pozivali pesmama na novi genocid nad Bošnjacima.

Građani Sandžaka traže pooštravanje kazni za svaku vrstu ratnohuškačke retorike i poruka koji šire međunacionalnu i međuversku mržnju i netoleranciju, stvaranje ambijenta u Sandžaku koji će obezbediti sigurnost,

bezbednost i dobrobit svih građana, promovisati razvoj zajednice i omogućiti svima da žive u harmoniji i prosperitetu.

„Takođe želimo da istaknemo da se izbori približavaju i da je primetan porast preteće retorike na društvenim mrežama na neistomišljenike i sve veća aktivnost stranačkih portala koji se polako bude iz zimskog sna,
unoseći nemir u živote građana. U svetlu ovih događaja, izražavamo duboku zabrinutost i apelujemo na nadležne institucije, policiju i tužilaštvo, da pravovremeno reaguju na ovaj porast nakaradne retorike na
društvenim mrežama. Neophodno je preduzeti odgovarajuće mere kako bi se sprečila dalja eskalacija situacije uoči izbora“, navodi se u Inicijativi slobodnih građana koja organizuje protest „Sandžak protiv nasilja“.

Apel je, kako se navodi, usmeren ka obezbeđivanju mirnog i bezbednog okruženja za sve građane, s ciljem očuvanja integriteta izbornog procesa i demokratskih vrednosti.

„Pozivamo nadležne institucije da preduzmu adekvatne korake u identifikaciji, praćenju i suzbijanju širenja nasilnih ili pretećih sadržaja na društvenim mrežama. Važno je da se ova pitanja tretiraju ozbiljno i da se primeni zakon kako bi se zaštitila prava građana i očuvala sloboda izražavanja, ali uz istovremeno sprečavanje zloupotrebe ovih platformi za širenje mržnje inasilja“, navodi Inicijativa slobodnih građana.

Danas se u Beogradu održava deseti protest „Srbija protiv nasilja“. Najavljeni su protesti u Kraljevu i Kragujevcu.