in

Protest rudara u BiH, traže minimalnu platu od 1.000 KM

Više stotina radnika iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, okupili su se u Sarajevu na protestu na kojem su izrazili nezadovoljstvo zbog svog položaja. Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade entiteta FBiH zatražili su stavljanje van snage spornih pravilnika o platama i radnom učinku, kao i smenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća. Rudari takođe traže i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 konvertibilnih maraka (oko 500 evra) u rudarstvu u FBiH.

Bakljada je bila reakcija rudara na novi pravilnik o radu i radnom učinku, nakon čega se prisutnima obratio Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

“Hvala vam što ste se u ovom broju odazvali na proglas Sindikata radnika rudnika Federacije BiH. Obećali smo Bosni i Hercegovini ponuditi istinu. Admir Andelija je ovih dana ogovorio kako se nas osam suprotstavlja primeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku. Nije nas osam, nego par hiljada i jutros svi stadoše, nigde ništa ne radi”, poručio je Husić.

Izvor : Anadolija/Samır Jordamovıc

Dodao je da rudari neće raditi ukoliko ne budu ispunjeni njihovi uslovi.

„Hvala svim našim kolegama iz svih sedam rudnika koji su jutros, u znak podrške, stupili u radnički neposluh. I mi smo uz vas. Doneli ste opravdanu odluku. Imate našu podršku”, naglasio je Husić.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, istakli su da su sve vreme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumevanja poslodavca.

Iz Vlade FBiH pozvali su predstavnike sindikata da uđu u zgradu na sastanak, ali su rudari to odbili, te su pozvali resornog ministra da izađe i svima se obrati.

Protest je počeo u 11 sati, a zbog njegovog održavanja izmenjen je saobraćaj u delu grada gde je smeštena Vlada FBiH. Na protestu su se okupili rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, “Abid Lolić“ i Gračanica.