in

Protest radnika italijanske fabrike obuće „Falk ist“ u Knjaževcu

Protest radnika italijanske fabrike obuće „Falk ist“ u Knjaževcu

U toku je protest radnika italijanske fabrike obuće „Falk ist“ u Knjaževcu koji su nezadovoljni uslovima rada, javlja reporteka TV Nova S, Katarina Golubović.

Predsednik sindikata „Sloga“, Uroš Savić kao razloge protesta naveo je nezadovoljstvo zaradom, a zahtevi su prema njegovim rečima „mizerni“.

„Deset posto povećavanje zarade, 200 dinara za topli obrok, 5.000 stimulans. Smatramo da su naši zahtevi mizerni, ali očekujemo od menadžmenta da već danas ispuni zahteve kako ne bi proširivali ovaj protest, a blokiranje izlaza fabrike je naredni korak ukoliko se zahtevi ne ispune“, istakao je Savić.

Prethodno, protest je održan u petak.

„Naše zahteve niko ne ispunjava. Kao što vidite danas smo ovde u još većem broju nego u petak i očekujemo da nam se sugrađani pridruže. Do ispunjenja zahteva ne planiramo da posustanemo u našim namerama. Zahtevi su mizerni. I smatramo da naša firma stvarno ne bi trpela gubitak, a radnici bi dobili sredstva za normalan život“, naveo je predsednik sindikata „Sloga“.

Podećanja radi, protest radnika fabrike obuće „Falc East“ bio je i 2017. godine kada je glavni razlog protesta bio prekovremeni rad, zarada i međuljudski odnosi na relaciji menadžment – zaposleni, objašnjava Savić.

„Prekovremenih sati nema u firmi. Ali problem je posao koji se obavljao od ponedeljka do subote, sada je smešten da se radi od ponedeljka do petka, tako da radnici rade više za isti novac, a nisu plaćeni za taj prekovremeni rad koji je pre bio uključen u zaradu“, kazao je Savić.

Plan je da prođe do centog grada gde će se blokirati glavna ulica u Knjaževcu. Dalji koraci su, prema rečima Uroša Savića, „šta masa bude odlučila“.

Protesna šetnja krenula je u deset i trideset časova. Prema rečima reporterke Katarina Golubović na ulici je nekoliko stotina građana.