in

Protest na Vračaru zbog rušenja zgrade u Vidovdanskoj, traži se ostavka Vesića

Predstavnici nekoliko opozicionih stranaka okupili su se ispred zgrade Gradske opštine Vračar u Beogradu zahtevajući ostavku zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i nadležnih u toj opštini, koji su odobrili građevinsku dozvolu investitorima u Vidovdanskoj ulici, gde su radnici na gradilištu potkopali temelje susedne zgrade i urušili je.

Funkcioner Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov rekao je da 15 dana od urušavanje zgrade u Vidovdanskoj nema odgovora „ko stoji iza investitora sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara i čiji su računi u blokadi“.

„Zdrav razum nam govori da ovo nisu pravi investitori, već neki drugi i pozivamo policiju da utvrdi ko su pravi investitori, jer se ovde na Vračaru zna da ne može ni prstom da se mrdne bez dogovora sa Goranom Vesićem“, rekao je Samofalov.

On je upitao zašto posle 15 dana nisu privedeni odgovorni za urušavanje objekta i pozvao policiju da ispita da li je zgrada namerno srušena, tvrdeći kako se planira izgradnja zgrade sa 16 stanova, umesto šest koliko je imala urušena zgrada.

„Nećemo se povući sa platoa ispred opštine Vračar, svake subote ćemo biti ovde do ispunjenja zahteva građana Vračara, a to su ostavka Vesića i svih nadležnih u opštini i privođenje odgovornih lica“, naveo je on.

Samofalov je novinarima podelo dokument – rešenje o građevinskoj dozvoli investitorima i ko je iz opštine doneo ta rešenja.

Odbornik Građanskog demokratskof foruma u Skupštini grada Beograda Rade Veljanovski poručio je da se zgrada na Vračaru srušila zato što je neko imao interes da napravi ono što je hteo i da zaradi novac.

„Nikakva obećanja Vesića da će se to rešiti zakonom i obavezom investitora da ima osiguranje. Nema tog osiguranja koji može da spasi ljude da poginu, kad im se ruši krov nad glavom“, poručio je Veljanovski.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan ocenio je da je jasno je da su beogradski izbori blizu, što se vidi po ponašanju SNS i „zamenika gradonačelnika koji sebe zove ‘Sićve’“.

„Počela je kampanja, a obećanje iz 2012. godine – kancelarija za brze odgovore, Sićve je ispunio na Tik toku – nekim tikovima, Sićve pokazuje tokove svojih misli“, rekao je Movsesijan.

„Pred nama su izbori, Vračar, Beograd. Ima reč na koju pozivam opozciju i građne – solidarnost. Ako ne budemo solidarni jedni sa drugima, ako ne budemo oterali ove u istoriju, onda nisu oni krivi. Krivi smo mi“, naglasio je.

Dragoslav Šumarac iz pokreta Demokrate Srbije je istakao da svaka najava zakona o legalizaciji, kao što je najnovija predsednika Aleksandra Vučića, znači da će subotom i nedeljom na Vračaru nicati objekti kao pečurke posle kiše.

„Na Vračaru više neće biti ni zelene travke, ni drveta, inspekcija ne radi svoj posao, jer da postoji, ne bi se pekao vo na gradilištu“, rekao je Šumarac, aludirajući na fotografiju iz Bulevara kralja Aleksandra.