in

Protest meštana Matejevca u Nišu, ne daju gradu da im oduzme pašnjake

Protest meštana Matejevca u Nišu, ne daju gradu da im oduzme pašnjake

Meštani Matejevca blokirali su raskrsnicu ispred Skupštine grada u Nišu, a zatim otišli do kabineta gradonačelnice.

Učesnici skupa tvrde da već trpe pritiske. Uoči večerašnjeg protesta, policija je napravila „levak“ na putu iz sela ka gradu.

Meštani su kritikovali člana niškog Gradskog veća Nenada Stankovića, zbog, kako navode, „nasilja nad učesnicima protesta“. Za njih je, kažu, nasilje iznošenje ličnih podataka jednog od učesnika protesta, zbog čega će podneti krivičnu prijavu protiv Stankovića.

Okupljeni meštani su potpisali zahtev rukovodstvu grada da odmah zaustave sve vrste nasilja. Kako prenosi reporter N1, zahtev su odneli do kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski i tom prilikom su poručili da je nasilje i privatizacija javnih dobara.

Podsetimo, pre više od mesec dana je sazvana hitna sednica lokalnog parlamenta, na kojoj je doneto rešenje o oduzimanju prava korišćenja pašnjaka i utrina žiteljima u Gornjem Matejevcu i Jasenoviku.

Nadležni kažu – protokolarna odluka, meštani im ne veruju

U nadi da će proći nezapaženo, nadležni na lokalu su uveravali da je reč o protokolarnoj odluci, da se tu zasigurno neće raditi ništa što će biti štetno. Ali su uporno odbijali da kažu šta je plan.

Takva komunikacija je ovim ljudima, kažu, deo „domaćeg vaspitanja“, a njen izostanak od strane onih koji vode grad izveo ih je, najpre, na svakodnevne zborove u samom selu. Na njima pokušavaju da objasne jedni drugima šta je zapravo moguće da se desi i zašto se od njih plan krije, jer ispod brda je pećina, a u njoj zaštićene vrste. Dele međusobno strahovanja i nagađanja koju tajnu nosi „hitna“ i „tajnovita“ odluka gradonačelnice, većnika, odbornika.

„Došli smo do papira i informacije koji ukazuju da je firma Heliosun konkurisala za lokacijske uslove za solarnu elektranu“, rekao je Slaviša Dinić, odbornik u gradskoj opštini kojoj pripada Gornji Matejevac.

U tom slučaju bi solarni paneli bili iznad samih krovova, dalekovodi takođe, prateći objekti ko zna gde. Ili možda ne bi. Možda je to sve paravan za eksploataciju pećine ispod, možda za opasan otpad usred naselja. Mnogo „možda“ jer ih niko, kako ovde kažu, „ne zarezuje“.

Zbog mnogo pitanja bez odgovora, lokalna okupljanja brzo su prerasla u inicijalnu blokadu raskrsnice na kojoj je gradski parlament.

Stari recept oprobava se odmah – na blokadi. Većnik Stanković izjavljuje – najmanje bilo meštana dva sela. Onda ih je „zavela“ opozicija. Najavljuju se ostavke ako je ispred skupštine uopšte došao neko iz Jasenovika.

Onda kada se Boban Cajić iz tog sela javio i potvrdio da je na protestu bio, većnik javno obelodanjuje njegove lične podatke, po kojima se, inače, vidi da mu prebivalište i jeste u Jasenoviku, ali većnik odlazi korak dalje, izjavljujući da se u drugom selu „prizetio“.

Radi se o istom funkcioneru iz Niša koji je, polazeći vozom na skup SNS-a, upućivao neprimerene poruke pred novinarima.

„Većnik je došao na ideju da ponovo prekrši zakon, gde je nekom zloupotrebom službenog položaja došao do neke provere koju je Žandarmerija radila o njegovom sinu. Boban Cajić je kontaktirao i mene i mislim da će pokrenuti postupke protiv Nenada Stankovića. Sada postoji ne samo da tražimo ostavku, već da tražimo zahtev za njegovu hitnu smenu“, kaže advokatica Dragana Milutinović iz neformalne grupe „Za odbranu Belog Vrha“.

Iz Gradske kuće ne odgovaraju na poziv N1 za većnikov komentar po pitanju dva javno izrečena zahteva za njegovu smenu. Izbegli su i odgovor na pitanje šta je plan za Beli vrh koji se odlukom, kažu, samo „vraća republici“.