in

Protest ispred suda u Novom Sadu, traženo oslobađanje privedenih aktivista

Protest ispred suda u Novom Sadu, traženo oslobađanje privedenih aktivista

Novosadski aktivisti i nevladine organizacije zatražili su oslobađanje trojice mladića koji su učestvovali u prekidanju sednice Komisije za planove i tim povodom organizovali protest ispred suda. Trojica aktivista saslušana su, tužilac je predložio meru pritvora, i čeka se da sudija odluči da li će im odrediti pritvor ili ih pustiti da se brane sa slobode.

Aktivisti, koji su pozvali na protest, kažu da su se okupili kako bi onemogućili vlast da hapsi aktiviste zbog političkog performansa, da je hapšenje zbog političkog performansa nedopustivo, te da na jučerašnjoj sednici nije bilo elemenata nasilničkog ponašanja.

Podsetimo, nekolicina aktivista je u ponedeljak prekinula sednicu gradske komisije za planove, na kojoj se raspravljalo o primedbama na generalni urbanistički plan, tako što su izneli u amfiteatar Spensa transparent „GUP je glup“, a potom aktivirali i pirotehničko sredstvo.

Brajan Brković, Mladen Cvijetić i Srđan Đurić privedeni su po nalogu tužilaštva na informativni razgovor u policiju.

Saslušanje je završeno nešto posle 16 sati. Tužilac je predložio meru pritvora, i sada se očekuje da sudija u prethodnom postupku odluči da li će ih pritvoriti ili pustiti da se brane sa slobode.

Sva trojica, kako je rečeno, terete se za krivično delo nasilničko ponašanje, za šta im preti i kazna zatvora od nekoliko meseci do tri godine.

Aktivisti okupljeni ispred zgrade suda kažu da će ostati tu dok njihove kolege ne budu puštene na slobodu.

Treba podsetiti i na to da se sredinom februara na mostu slobode pojavio grafit mržnje “Srbe na vrbe”, ispod kog je lažno bila potpisana OSA, a vest su odmah preneli lokalni tabloidi bliski SNS, a aktivisti Ose su napadnuti prilikom pokušaja da prekreče grafit.

Članovi ove organizacije smatraju da iza čitave akcije stoji grupa blika Srpskoj naprednoj stranci, koja je napala i kamenjem gađala građane prilikom blokade mosta slobode 4. decembra. Tada je grupa muškaraca pretukla tri studenta koji su išli na protest, a jednog naterala da kaže da mu je Brajan Brković dao 100 evra da dođe na protest. Taj snimak vrlo brzo su preneli lokalni tabloidi, ali i televizija Pink.