in

Prostorni plan za Beograd na vodi se menja kako bi se “umetnuo” metro

U okviru izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene za projekat Beograd na vodi, u taj dokument dodat je poseban odeljak “metro”, uz napomenu da se “u obuhvatu predmetnog plana nalaze delovi trase dve planirane linije beogradskog metroa, kao i tri metro stanice – Sajam, Mostar i Savski trg”, objavio je portal eKapija.

U zoni Savskog trga, neposredno uz zgradu nekadašnje železničke stanice planirana je zajednička metro stanica Savski trg, a na tom delu trasa metroa se vodi u dubokom tunelu, stoji u predlogu izmena i dopuna Prostornog plana.

Druga metro stanica, koja se nalazi u obuhvatu predmetnog plana – Mostar, locirana je u zoni parka Gazela, dok je stanica Sajam locirana neposredno ispod železničkog mosta koji povezuje stanice Beograd Centar i Novi Beograd.

Napominje se i da su izvan granica plana, ali u neposrednoj blizini, planirane stanice metro linije broj 2 – „Sava centar“ i „Blok 18“.

Izmene i dopune prostornog plana za Beograd na vodi objavio je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda, napominje eKapija, i podseća da javni uvid traje do 26. novembra, a da je javno predstavljanje zakazano za 22. novembar.

Tagovi