in

Proslava Dana RS – defile, orden Putinu, upozorenja iz EU i poruke o otcepljenju

Proslava Dana RS – defile, orden Putinu, upozorenja iz EU i poruke o otcepljenju

Republika Srpska obeležava danas Dan Republike – 9. januar, kada je pre 31 godinu proglašena Srpska Republika BiH. Dan Republike Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim. Obeležavanje je počelo sinoć, svečanom akademijom na kojoj su dodeljena odlikovanja. Svečani defile održan je danas popodne u Istočnom Novom Sarajevu, čemu se prethodno jedan deo javnosti usprotivio.

Sinoć u banjalučkoj dvorani „Borik“ svečano. Povodom Dana Republike održana akademija, na njoj visoke zvanice i iz Srbije – predsednik Skupštine Vladimir Orlić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Predsednik RS Milorad Dodik podelio je odlikovanja, među ostalima, patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, a jedan od ordena pripao je i čoveku koji se zamerio dobrom delu sveta – predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. I ove godine jedna od glavnih poruka je – građani RS imaju pravo na otcepljenje.

„Mi smo tog 9. januara 1992. godine formirali Republiku Srpsku da bude nezavisna država, a ne da bude u bilo čijem delu“, rekao je Dodik.

Zbog odlikovanja Putina, Evropska unija najavljuje nove sankcije protiv Dodika. „Evropska unija osuđuje odluku vlasti RS da dodeli odlikovanje Putinu zato što je on direktno odgovoran za ilegalnu agresiju na Ukrajinu stradanja ukrajinskih građana i razaranje infrastrukture. Svrstavanje uz Putina u tim okolnostima znači međunarodnu izolaciju Republike Srpske i njenog vođstva“, izjavio je Peter Stano, predstavnik Evropske komisije

Dok Dodiku od EU stižu ukori, od predsednika Srbije dolaze čestitke, uz obećanje da će Srbija, dosledno podržavati sprovođenje odredbi Dejtonskog sporazuma, poštujući integritet Bosne i Hercegovine, kao i integritet Srpske u njenim ustavnim okvirima.

„U takvim nastojanjima, kao i uvek do sada, Srbija će biti vaše najsnažnije uporište i oslonac, jer su veze koje nas spajaju, kao braću koja su kroz istoriju delila i dobro i zlo, neraskidive i večne“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sličnu poruku uputili su i predsednica Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije, koji je obišao vojno groblje „Mali Zejtinlik“.

„Ovde smo da bismo širili poruke mira i dobrosusedskih odnosa, a ne da bismo bilo kakve sukobe raspaljivali, kojih je bilo, nažalost, dosta u našoj istoriji“, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na ulicama Banjaluke upriličen je defile nazvan „Hod časti“, sa članovima porodica ubijenih, u prvom redu.

Gradonačelnik tog grada poručuje – državnost Srpske je garant postojanosti srpskog naroda.

„Više ne možemo nasesti ni na jednu priču o nekom bratstvu-jedinstvu u tom nekom pravcu koji znači da nemamo našu državu i naše institucije“, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Za razliku od prethodnih godina, centralna manifestacija organizovana je u Istočnom Sarajevu. Još od same najave tome se usprotivilo Udruženje žrtava i svedoka genocida, zahtevajući reakciju međunarodne zajednice. Boračka udruženja Federacije najavila su i protest, ali su odustala.

Profesor Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Aleksandar Savanović objašnjava – sama BiH kao ni njen ustavni poredak, nema potpuno unutrašnje priznanje.

„Dok god se tri ključna naroda, dakle koji čine ogromnu većinu stanovništva ovde, na neki način ne dogovore, mi ćemo biti nestabilna država i bićemo pod izazovima disolucije nekog tipa“, ocenjuje prof. Savanović.

A kao i na svečanoj akademiji i na sarajevskom defileu počasne zvanice – pored Ivice Dačića došli su ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, kao i ministar za rad i socijalnu politiku Nikola Selaković, ali i sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića – Danilo.