in

Prosečan Beograđanin godišnje baci oko 108 kilograma hrane

Godišnje se u Beogradu baci oko 165.000 tona hrane, što znači da prosečan Beograđanin godišnje baci oko 108 kilograma ili 300 grama dnevno hrane, rekao je Bojan Batinić iz Centra izvrsnosti za cirkularnu ekonomiju i klimatske promene.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je najdominantnija grupa hrane koja se baca – voće i povrće, te da 38 odsto ukupne količine otpada hrane čini povrće, 27 odsto voće, a po oko 12 odsto meso i proizvodi od testa.

Prema njegovim rečima, 25 odsto otpada hrane je jestiv, dok 75 odsto nije za upotrebu u ishrani.

Batinić je objasnio da kada hrana završi na deponiji zagađuje prirodu tako što putem iscednih voda zagađuje dalje vodotokove, ali i dolazi do oslobađanja emisija deponijskog gasa.

Moguća rešenja su, kako tvrdi, kompostiranje i proizvodnja energije.

Šćekić: Čak 25 odsto manje ljudi baca hranu

Programski direktor Centra za unapređenje životne sredine Vladan Šćekić predstavio je rezultate sociološkog istraživanja stavova građana sprovedenog u junu 2021. godine na 1.003 ispitanika, koji pokazuju da 60 odsto ispitanika nije promenilo navike u kupovini hrane, dok je 30 odsto njih više kupovalo na početku pandemije, a posle ne.

Čak 25 odsto manje ljudi baca hranu za šta je razlog, verovatno, to što više vremena provodimo kod kuće i više jedemo, poručio je Šćekić.

Bacanju hrane doprinosi i njeno nagomilavanje, odnosno nepredviđene i neplanirane kupovine.

„Pripadnici populacije od 26 do 35 godina najmanje su skloni proveravanju hrane pre kupovine“, rekao je Šćekić, dodajući da 91,3 odsto ispitanika obavlja neplaniranu kupovinu.

Kao razloge za to ispitanici navode akcijske cene, popuste, lep izgled i miris, kao i promocije u prodavnicama.

Smanjenju bacanja hrne doprinosi adekvatno čuvanje namirnica, pa 65 odsto ljudi zamrzava hranu radi produžavanja svežine hrane.

Prema podacima samo 9,7 odsto domaćinstava ne baca hranu, dok 52,.9 odsto je baca ređe od jednom nedeljno, a najviše hrane bacaju tročlane i četvoročlane porodice.

Čak 95 odsto ispitanika je saglasno da je bacanje hrane veliki društveni problem.

Radojičić: Nismo svesni kako po automatizmu, zapravo, bacamo hranu

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je napomenuo da je bacanje hrane važna tema uprkos tome što možda tako ne deluje u vreme kada ima toliko atraktivnih naslova.

„Vrlo često nismo svesni kako po automatizmu, zapravo, bacamo hranu“, rekao je Radojičić dodajući da to govori o neracionalnom odnosu čoveka prema prirodi i budućnosti.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob je istakla da se prema procenama u Srbiji oko 30 odsto hrane baci kroz ceo lanac proizvodnje hrane.

„U Srbiji se godišnje baci oko 700.000 tona hrane, što znači da svako od nas baci oko 100 kilograma hrane godišnje“, zaključila je ona.

Kako je rekla, taj otpad uglavnom završi na deponiji u Vinči i nastavi da doprinosi zagađenju životne sredine.